Αφού έφτασε κάτω από το 3% τον Ιανουάριο του 2021, το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών είναι πλέον πάνω από το 7%, το οποίο είναι πολύ υψηλό για πολλούς ιδιοκτήτες ώστε να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης.

Με τα σημερινά επιτόκια, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν ένα νέο σπίτι με υψηλότερο επιτόκιο από το επιτόκιο που κατέχουν σήμερα, προσθέτοντας εκατοντάδες δολάρια το μήνα στην πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα κίνητρο να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

«Ακόμα κι αν αγόραζαν ένα φθηνότερο σπίτι, οι δόσεις τους θα ανέβαιναν», είπε η Nicole Bachaud, ανώτερη οικονομολόγος του Zillow.

«Αυτοί οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες σπιτιού είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να πουλήσουν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα στεγαστικό δάνειο σε ένα νέο σπίτι», είπε η Bachaud.

Υπάρχει ένα σημείο καμπής

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές: οι ιδιοκτήτες σπιτιού είναι σχεδόν δύο φορές πιο πρόθυμοι να πουλήσουν το σπίτι τους εάν το επιτόκιο υποθήκης τους είναι 5% ή υψηλότερο, σύμφωνα με τον Zillow, και το 71% των υποψήφιων αγοραστών κατοικιών που σχεδιάζουν να αγοράσουν το επόμενο σπίτι τους με ένα στεγαστικό δάνειο είπε ότι δεν θα δεχόταν επιτόκιο άνω του 5,5% — αυτό είναι το «μαγικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων», σύμφωνα με έρευνα της John Burns Research & Consulting.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών σήμερα έχουν στεγαστικά δάνεια με επιτόκια κάτω του 4% ή ακόμη και κάτω του 3%, μετά τη μετακόμιση ή την αναχρηματοδότηση όταν τα επιτόκια έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Σχεδόν το 82% των αγοραστών κατοικιών δήλωσαν ότι ένιωθαν «εγκλωβισμένοι» λόγω της υπάρχουσας υποθήκης χαμηλού επιτοκίου, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα του Realtor.com.

Διαβάστε ακόμη: