Τελικά, ούτε οι αριθμοί ευημερούν.

Σε μία οικονομία που παλεύει να σταθεί στα πόδια της και σε μία κοινωνία που προέρχεται από διαδοχικές και πολυετείς οικονομικές κρίσεις, δυστυχώς οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο και σωρεύουν χρέη επαγγελματιών και ιδιωτών, στην προκειμένη περίπτωση στον κύριο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, από τα 46,55 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ στο τέλος Ιουνίου, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό 9,6% (!) προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα ποσό της τάξης των 4,5 (!) δισ. ευρώ, από τις συνολικές οφειλές.

Όταν, λοιπόν, από τους συνολικά 2.298.764 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, σε ρύθμιση των οφειλών τους προχώρησαν μόνο οι 340.328, ενώ οι υπόλοιποι 1.958.436 έμειναν εκτός ρυθμίσεων, με συνολικό αρρύθμιστο χρέος 42,1 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει πολλές από τις παραδοχές του, για τη οικονομική δυνατότητα που διαθέτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ακόμα και αν δεχτεί κάποιος ότι μεταξύ αυτών που δεν προσήλθαν σε ρύθμιση, κρύβονται και διάφοροι μπαταχτσήδες, όντας ούτως ή άλλως ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού αριθμού των οφειλετών, κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, για να περιορίσει έστω το πρόβλημα και φυσικά τις απώλειες του ασφαλιστικού φορέα, που θα βρει το πρόβλημα μπροστά του, αν δεν έχουν ήδη χτυπήσει καμπάνες στη διοίκησή του.

Και εδώ, όπως και στα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, η λύση δεν είναι οι κατασχέσεις και οι εξώσεις, με τις οποίες απειλεί το ΚΕΑΟ, γιατί θα μιλάμε ουσιαστικά σε λίγους μήνες για ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά οφειλετών είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στους servicers και τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: