Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία θα στείλει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον νεότερο τερματικό σταθμό της, από το εργοστάσιο της Πορτοβάγια στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής!

Για τον αγοραστή του φορτίου, δεν υπάρχει πληροφόρηση μέχρι στιγμής, αλλά είναι μετρημένοι όσοι έχουν τη δυνατότητα παραλαβής, εμπορίας και χρήσης του.

Δηλαδή, μπορεί ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο, να έκανε την παραγγελία, να έρθει το αέριο στη Ρεβυθούσα αναγκαστικά και από εκεί ο εισαγωγέας να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για τις δικές του ανάγκες και την υπόλοιπη ποσότητα να την πουλήσει.

Άλλωστε, από τη Ρεβυθούσα στέλνονται μεγάλες ποσότητες (περί τα 6 δισ. κυβικά) κάθε χρόνο στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία

Ενημερωτικά, πάντως, στα λιμάνια της Ευρώπης δεν έχει διακοπεί η ροή ρωσικού LNG, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κυρώσεις στο ρωσικό LNG από την Ε.Ε., προφανώς για ευνόητους λόγους, καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν να αποθεματοποιήσουν, ενόψει πιθανής πλήρους διακοπής από τους ρωσικούς αγωγούς και φυσικά ενόψει των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών του χειμώνα.

Παράλληλα, η έκθεση της Goldman Sachs, σχετικά με την προοπτική πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχει…παγώσει από τώρα τα νοικοκυριά της γηραιάς Ηπείρου.

Για παράδειγμα, βγάζει έναν μέσο όρο του λογαριασμού από τις αρχές του 2023 για τους Ιταλούς καταναλωτές στα 500 ευρώ τον μήνα! Με τέτοια νούμερα, σπίτια και επιχειρήσεις, θα περιέλθουν σε πρωτοφανείς καταστάσεις, παρόμοιες που τροφοδοτούν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις.

Και στην Ελλάδα; Ακόμα έχουμε καύσωνα και δεν μας αγγίζει ακόμα για τα καλά το θέμα, αργότερα όμως, με τα πρώτα κρύα, εκεί θα δούμε τις αντοχές του συστήματος και το κατά πόσο θα έχουμε και εδώ παρόμοιες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν επαληθευτούν αυτά που λέει η Goldman Sachs, η Ευρωζώνη, θα χρειαστεί να δαπανήσει άλλα 2 τρις ευρώ περισσότερα για την ενέργεια από όσα το 2021, κάπου το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!

«Στιγμή Lehman» της Ευρωζώνης

Παρεμπιπτόντως, πόσοι προσέξαμε τι λένε οι Νορβηγοί, οι οποίοι κάνουν ήδη λόγο για “στιγμή Lehman” (!!!) της Ευρωζώνης, λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της νορβηγικού κολοσσού ενέργειας Equinor, ανέφερε ότι ήδη σήμερα οι ευρωπαϊκοί

Όμιλοι Κοινής Ωφέλειας (κάποτε μόνο κρατικές οντότητες, τώρα και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων) βρίσκονται προ ενός εν δυνάμει margin calls ύψους 1,5 τρισ. ευρώ!

Το οποίο μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνο με παρέμβαση των κυβερνήσεων και άνοιγμα πολύ μεγάλων γραμμών χρηματοδότησης.

Διαφορετικά, πριν καν να το καταλάβουμε, θα βρεθούμε σε κατάρρευση του εμπορίου ενέργειας στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη: