search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

€140 εκατ. τα ληξιπρόθεσμα ρυθμιζόμενα χρέη των προμηθευτών ενέργειας

Μηδένισαν οφειλές ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Φυσικό Αέριο, ΖΕΝΙΘ, ΕΛΤΑ, ΕΛΙΝΟΙΛ

€140 εκατ. τα ληξιπρόθεσμα ρυθμιζόμενα χρέη των προμηθευτών ενέργειας

Στα 140 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι συνολικές οφειλές των προμηθευτών ενέργειας προς τους διαχειριστές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τις μεγαλύτερες οφειλές να εντοπίζονται προς τον ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στον ΑΔΜΗΕ και στο ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστής των ΑΠΕ), οι εταιρίες χρωστούν περίπου από 17 εκατ. ευρώ. Στα χρέη αυτά δεν υπολογίζονται οι αντίστοιχες οφειλές προς δήμους, από την μη απόδοση των δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και είχαν εκτιναχθεί στις αρχές του χρόνου σε 60 έως 70 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μείωση των οφειλών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες μέσω και των διμερών διακανονισμών που έγιναν μεταξύ παρόχων και διαχειριστών, υπάρχουν ακόμη εταιρείες που με βάση τα μεγέθη τους, εμφανίζουν αυξημένα ληξιπρόθεσμα αλλά ρυθμιζόμενα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Volterra, KEN και Volton με πολύ μικρά μερίδια αγοράς αθροίζουν πάνω από 55 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερα από 66 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τρεις μεγάλοι παίκτες της αγοράς.

Στον κατάλογο των προμηθευτών ενέργειας που έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα στους Διαχειριστές το σύνολο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ή τηρούν τους διακανονισμούς εξόφλησης των οφειλών, προχώρησε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν μηδενίσει τις οφειλές οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος,  Φυσικό Αέριο Ελλάδας, ZeniΘ, ΕΛΤΑ, ΕΛΙΝΟΙΛ.

Η κατάσταση στον τομέα της προμήθειας παραμένει εκρηκτική, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει  αυξήσει θεαματικά τους διακανονισμούς με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να στερούνται ρευστότητας, την ίδια ώρα που απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να καλύψουν την πολιτική των επιδοτήσεων και το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σκοπεύει άμεσα να εμπλουτίσει την πλατφόρμα των ληξιπρόθεσμων χρεών και με τις οφειλές προς τους δήμους, κάτι που θα της επιτρέψει να έχει μια συνολική εικόνα των χρεών κάθε προμηθευτή.

Διαβάστε ακόμη: