Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει μπορούν να προσβλέπουν στο μέλλον με αισιοδοξία, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές του πάνελ με θέμα «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι προοπτικές ανάπτυξης και προόδου» (Greek Banking Sector – Growth and Development Outlook), στο πλαίσιο του 25ου Capital Link Forum. Ολοι τους αναφέρθηκαν στην εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων, στη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζικών ιδρυμάτων, στο έκδηλο ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων, θεσμικών επενδυτών, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εταιρική διακυβέρνηση ως παράγοντες περαιτέρω ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα.

Μεταξύ των ομιλητών, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, που αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο, που ανέλαβε η ίδια τα ηνία, να περάσει από ζημιές σχεδόν 40 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία.

Ενδεικτικά, η Τράπεζα στο 9μηνο του 2023 παρουσίασε επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ύψους €11,5 εκατ., έναντι ζημίας ύψους €34,2 εκατ. γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του επιτοκιακού εσόδου και στη μείωση της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Η κυρία Βρεττού διαβεβαίωσε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της Attica θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά στο τέλος του έτους. Όπως ανέφερε πάντως, «η αύξηση των επιτοκίων μας κάνει να επωφελούμαστε λιγότερο σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες. Κόψαμε πολύ τα κόστη λειτουργίας. Μειώσαμε συμβούλους. Πλέον μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε. Εχουμε 3 δισ. καταθέσεις, 250 εκατ. ευρώ πιστωτική επέκταση. Ως μικρότερη τράπεζα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και προσέχουμε τον πελάτη γιατί η πελατειακή μας βάση είναι μικρότερη κι  επειδή ο πελάτης είναι πιο σημαντικός για εμάς.  Είμαστε μια ισχυρή επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Βρεττού. «Εχουμ ένα πολύ ισχυρό ΔΣ με τεχνοκράτες που θέλουν να δουν την τράπεζα να λειτουργεί σωστά.Η ανανεωμένη Attica Bank δεν είναι επιρρεπής σε παντός είδους παρεμβάσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Επιδίωξη της Τράπεζας Αττικής, δεν είναι να ανταγωνιστεί τις συστημικές τραπεζες, αντιθέτως, επιδιώκει να καλύψει το όποιο κενό αφήνουν αυτές, σύμφωνα με την κυρία Βρεττού.

«Με διαθέσιμα κεφάλαια για ανάπτυξη και καταθετική βάση που υπερβαίνει πλέον τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, έχουμε ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες διευρύνοντας παράλληλα τη γκάμα των προϊόντων μας για να προσφέρουμε ολοκληρωμένες τραπεζικές λύσεις, είτε πρόκειται για δάνεια, επενδύσεις, ασφάλειες, πληρωμές ή εξατομικευμένες λύσεις, με έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες»

Αναφορικά με τη δημιουργία του 5ου πυλώνα, η κα Βρεττού ανέφερε πως «υπάρχουν δυο τράπεζες (Αττικής και Παγκρήτια) που πρέπει να μετασχηματίσουμε, να αναχρηματοδοτήσουμε. Το due diligence έχει ξεκινήσει, και με την υποστήριξη της κυβέρνησης έχουμε τον Ηρακλή 3 που βοηθά τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Το α’ τρίμηνο του 2024 θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια», με στόχο της δημιουργία μιας νέας, πιο ισχυρής και ανταγωνιστικής τράπεζας».

Διαβάστε ακόμη: