Το άρθρο 52 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος κρύβει ένα μεγάλο δώρο για τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους.

Επεκτείνει την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων, των ομολογιακών δανείων και έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και τα νομικά πρόσωπα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι κατέχουν ομολογιακά δάνεια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα εισπράττουν τόκους, οι οποίοι θα εκπίπτουν από τη φορολογία.

Ολόκληρη η επίμαχη τροπολογία έχει ως εξής:

Η έκδοση και η διάθεση ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου και τόκων από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, η μεταβίβαση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς η χρηματιστηρίου ή άλλου τόπου διαπραγμάτευσης απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, εισφορά, περιλαμβανομένης και της εισφοράς του ν. 128/1975 (Α΄ 178), προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, εφαρμοζομένων του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α΄ 248) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

Διαβάστε περισσότερα