Για τις σοκαριστικές υποθέσεις bullying αλλά και την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!».

Η κα Μιχαηλίδου στάθηκε στην υπόθεση της 14χρονης μαθήτριας στον Εύοσμο, που ξυλοκοπήθηκε άγρια από συμμαθήτριες της, αναφερόμενη στον συστηματικό εκφοβισμό που δεχόταν το νεαρό κορίτσι.

«Έχουμε δει μία έξαρση της βίας, η οποία είναι οριζόντια, δηλαδή και χωρίς να έχει εισοδηματικά κριτήρια, και χωρίς να έχει ηλικία, και στα παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρία, να έχει αυτή την έξαρση μετά την πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι ο εγκλεισμός και είναι λογικό, φέρνει ακραίες συμπεριφορές και αποπροσανατολίζει τα όρια. Και τα αποπροσανατολίζει σε τέτοιο βαθμό που να έχουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Νομίζω ότι όλοι έχουμε βιώσει bullying στη ζωή μας και ιδίως ως μαθητές. Πλέον όμως τα επίπεδα έχουν ξεφύγει. Έχουν «κανονικοποιηθεί» στην καθημερινότητά μας κακοποιητικές συμπεριφορές και δη ανηλίκων, είτε είναι στο σχολείο είτε σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Όλοι πια ακούμε ιστορίες, είτε σε παιδιά που ζουν μακριά από τους γονείς τους. προσδπαθει8 η πολιτεία με παρεμβάσεις, που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετές και σε βάθος χρόνου θα δείξουν την όποια αποτελεσματικότητά τους», σημείωσε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, για την υπόθεση της μαστροπείας της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη, η κα Μιχαηλίδου επισήμανε πως «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μία δομή που έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αποϊδρυματοποίηση. Είναι μία πολύ δύσκολη δομή, που πάνε μόνο έφηβα κορίτσια, πολύ δύσκολες περιπτώσεις που έχουν κακοποιηθεί πολύ άσχημα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, που έχουν δεχθεί κακοποίηση σωματική, σεξουαλική, λεκτική, με τρομερή παραμέληση. Είναι δομή που πάνε κορίτσια από άλλες δομές γιατί άλλες δομές δεν μπορούν να τις στηρίξουν».

«Η δομή αυτή είναι ανοιχτή λόγω ότι είναι εφηβείας. Σημαίνει ότι φιλοξενεί αυτά τα παιδιά, έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για το πώς βγαίνουν τα παιδιά αυτά. Τα παιδιά που είναι κάτω από 15 χρόνων βγαίνουν 2-3 φορές τη βδομάδα πάντα με κάποιον από τη δομή και όταν είναι από 15 και πάνω, συνεδριάζει το επιστημονικό συμβούλιο της δομής για το εάν χρειάζονται κάποιον μαζί τους, πόσες φορές μπορούν να βγουν. Για το ότι έχει φύγει το κορίτσι 50 φορές, αυτές είναι περιπτώσεις φυγής, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα. Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο η δομή και εάν φύγει το παιδί με την άδεια που έχει να φύγει, με τον άνθρωπο που την συνοδεύει και δεν γυρίζει εντός ώρας, αυτό καταγράφεται ως φυγή. […] Πολλές φορές όταν το σκάει ένα παιδί, το βλέπει είτε ο υπεύθυνος φροντιστής ή ο φύλακας, του μιλάει λεκτικά, μπορεί να το κρατήσει με τα χέρια του αλλά δεν μπορεί να ασκήσει βία», τόνισε στη συνέχεια η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, τη γονική μέριμνα στη περίπτωση της 14χρονης την έχουν οι γονείς και πιο συγκεκριμένα ο πατέρας της.

Μιχαηλίδου: «Μονόδρομος η αποϊδρυματοποίηση – Να γίνουμε ανάδοχοι γονείς»

«Το σημαντικό είναι οι οικογένειες αυτές να είναι στα παιδιά και όχι στις δομές. Μόνο όταν κάποιος είναι όλη την ώρα υπεύθυνος για ένα παιδί, τότε μπορεί να βοηθήσει την ψυχή του όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», σημείωσε η υφυπουργός.

«Μέσα σε 6 μήνες μπορεί να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, να περάσει την κοινωνική έρευνα. Δίνουμε 2 μήνες εκπαιδευτικά μαθήματα για να προετοιμάσουμε τους γονείς για τις περιπτώσεις των παιδιών, για να ξέρουν τι να απαντήσουν, υπάρχουν παιδιά που έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Μετά δίνουμε εφ’ όρου οικονομική στήριξη από 325 ευρώ κάθε μήνα και αν το παιδί έχει κάποια αναπηρία, φτάνει και τις 2.000 εύρω. Δίνουμε και ψυχοκοινωνική στήριξη όσο χρειάζεται γιατί όταν το παιδί είναι σε ανάδοχη οικογένεια, οι πρώτοι 6 μήνες είναι οι μήνες του μέλιτος, γιατί και το παιδί θέλει να φύγει, και οι γονείς θέλουν ένα παιδί. Μετά ξεκινούν τα προβλήματα, γι αυτό και παρέχουμε ψυχοκοινωνική στήριξη», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με το κεφάλαιο της ανάδοχης οικογένειας.

Τι ισχύει για τον προσωπικό βοηθό

«Έχουμε τους πρώτους προσωπικούς βοηθούς που έχουν πάει στα άτομα με αναπηρία, είναι 50 τουλάχιστον προσωπικοί βοηθοί έχουν πάει στην Αθήνα, στο πιλοτικό στάδιο. Ο άνθρωπος με αναπηρία έχει ένα βοηθό της επιλογής του να τον βοηθά στις ανάγκες του. Δίνει 9 ώρες την ημέρα πληρωμένη εργασία, της τάξεως των 1.500 ευρώ. Είναι από 16 ετών έως 65 ετών. Τα κριτήρια είναι δύο, πως ως ανάπηρος παίρνεις τον προσωπικό βοηθό και πως γίνεσαι προσωπικός βοηθός. Ως ανάπηρος πρέπει το ποσοστό να ξεπερνά το 67% και έρχεται μία 3μελής επιτροπή στο σπίτι σου και αξιολογεί τις ανάγκες σου. Το μόνο εισοδηματικό κριτήριο είναι 80.000 ευρώ μόνο στο άτομο με αναπηρία, όχι οικογενειακό», δήλωσε η κα Μιχαηλίδου.

Διαβάστε περισσότερα