Σήμερα (01/03), το Ιράν κήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» δύο Γερμανούς διπλωμάτες και τούς διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας το Βερολίνο για παρέμβαση στις δικαστικές υποθέσεις της Τεχεράνης.

Η κίνηση ήλθε μετά την απέλαση –από τη Γερμανία– δύο υπαλλήλων της ιρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στο Ιράν που καταδίκασε έναν Γερμανό υπήκοο σε θάνατο. «Οι δύο Γερμανοί διπλωμάτες απελαύνονται λόγω της ανεύθυνης παρέμβασης της Γερμανίας στις εσωτερικές και δικαστικές υποθέσεις του Ιράν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα ενεργήσει αποφασιστικά, ενάντια στις υπερβολικές απαιτήσεις».

Η Γερμανία κάλεσε το Ιράν να ανακαλέσει τη θανατική ποινή που επεβλήθη στον Γερμανοϊρανό, Τζαμσίντ Σαρμάντ, με την κατηγορία της «διαφθοράς στη γη». Πάντως, μπορεί να ασκηθεί έφεση στην ετυμηγορία. Το Ιράν κατηγορεί τον Σαρμάντ, ο οποίος έχει επίσης κατοικία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ότι ηγείται μίας φιλομοναρχικής ομάδας που κατηγορείται για μία φονική βομβιστική επίθεση το 2008 και ότι σχεδιάζει άλλες επιθέσεις στη χώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, ωθώντας τις –ήδη αδιέξοδες– προσπάθειες για αναβίωση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στο παρασκήνιο. Η Γερμανία έχει υποστηρίξει ένθερμα τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν για την καταστολή των διαδηλωτών στη χώρα, ενώ, σχεδιάζει να διευρύνει τα μέτρα, ώστε να συμπεριλάβει Ιρανούς παράγοντες που εμπλέκονται στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: