Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μην παραχωρήσει άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει τη Θεία Λειτουργία κατά την εορτή του Δεκαπενταύγουστου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Συγκεκριμένα, πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι «η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος».

Και προσθέτουν: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Νωρίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών».

Το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αλλά είθισται να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε δοθεί αυτή η άδεια, φέτος όμως δεν δόθηκε. Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι λόγοι δεν είναι τεχνικοί, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, οι λόγοι φαίνεται να είναι πολιτικοί.

Διαβάστε περισσότερα