Η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον χώρο της Μονής για τα γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: 

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Παρά το ότι από χρόνια το μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτιστικό μνημείο», πολλοί είναι οι ντόπιοι που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτές τις εικόνες τη στιγμή η Παναγία Σουμελά δεν είναι καν προσβάσιμη στο μέσο πολίτη.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν οι μουσουλμάνοι εάν μια τέτοια εκδήλωση γινόταν σε τζαμί σε άλλη χώρα.

«Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας κολλάει!», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας Μουράτ Τσαβγκά, τονίζοντας πως «Η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια.

«Κάποιος πρέπει να κάνει μία δήλωση για το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, τη Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για την UNESCO, για να ανακουφίσει τη δημόσια συνείδηση των υπευθύνων αυτής της αδικίας», είπε εκφράζοντας τις απόψεις πολλών ντόπιων η ζωή των οποίων έχει επηρεαστεί, τα τελευταία χρόνια, από το επαναλαμβανόμενο κλείσιμο του μοναστηριού για εργασίες.

Τα γυρίσματα έγιναν με άδεια της επαρχιακής διοίκησης

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας (TÜRSAB) Βολκάν Κανταρτζί, ο οποίος επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Όπως δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νομοθεσία επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά και η συγκεκριμένη έγινε με άδεια της επαρχιακής διοίκησης.

«Ελπίζω ότι το βιντεοκλίπ θα προβάλει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και θα είναι επιτυχημένο», τόνισε ο Βολκάν Κανταρτζί.

Αναφερόμενος στα σχόλια κατοίκων για το εάν ήταν ασφαλές αυτό που συνέβη τόσο για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα γυρίσματα όσο και για το ίδιο το μοναστήρι, με δεδομένη την συχνή πτώση βράχων, ο Κανταρτζί είπε ότι όλα ελήφθησαν υπόψη και πως τα ντεσιμπέλ δεν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της TÜRSAB τόνισε πως η Ιερά Μονή δεν θα ανοίξει άμεσα και την άποψή του, σίγουρα όχι πριν τον Απρίλιο. «Οι εργασίες ίσως δεν μπορούν να αρχίσουν εκ νέου πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Νομίζω ότι θα ανοίξει γύρω στις αρχές Απριλίου. Θα ήταν υπέροχο να ανοίξει τον Μάρτιο, αλλά δεν νομίζω», είπε.

Στις αρχές του μήνα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως η Παναγία Σουμελά θα είναι προσβάσιμη για το κοινό τον Μάιο και μάλιστα θα ανοίξουν και σημεία που μέχρι τώρα ήταν κλειστά.