Στο κόκκινο Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

Η επιδημιολογική εικόνα των νησιών φαίνεται να ανησυχεί του ειδικούς τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα και αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα. Στα Χανιά ήδη ισχύουν περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ «στο κόκκινο» παραμένουν Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

«Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ», επισημαίνει η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

«Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα», προειδοποίησε ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Προσκύνημα με αυστηρά μέτρα στην Τήνο

Την ίδια στιγμή στην Τήνο, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η λιτανεία προς αποφυγή συνωστισμού.

Η Τήνος με δείκτη θετικότητας 2,85% ανήκει στα νησιά «αυξημένου κινδύνου», καθώς επίσης η Πάρος με 4,65% και η Νάξος με 5,32%.

«Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θρησκευτικά και κοινωνικά τους καθήκοντα», τόνισε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Αττικόν.

Εκτεταμένοι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για περιφρούρηση των μέτρων σε τουριστικές περιοχές, με επίκεντρο Ιόνιο Πέλαγος και Κυκλάδες. Στη Μύκονο έχουν μεταβεί επιπλέον 150 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 120 και στη Σαντορίνη 80.

Ειδικότερα, για την αποτροπή διασποράς του ιού, αυξάνονται οι έλεγχοι στα νησιά:

  • Με εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
  • Επιτήρηση σε εκκλησίες
  • Συνεχείς περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
  • Drones για εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

Μάσκες και αποστάσεις

Ο Δεκαπενταύγουστος βρίσκει πολλά νησιά του Αιγαίου όπως Τήνος, Πάρος, Πάτμος αλλά και Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, οι πιστοί προσέρχονται σήμερα στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Εορτασμοί συνοδεύουν και φέτος μάσκες, απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό. Υπενθυμίζεται πως εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.