Η έρευνα της Prorata που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Attica TV,  επιβεβαιώνει την κυριαρχία της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών, με τη στάθμη της δεξαμενής των αναποφάσιστων να παραμένει εξαιρετικά υψηλά, στο 18%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση  – πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή –  η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%. Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ATTICA ΤV. Κατά την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%. Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υποφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

Πώς βαθμολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με την οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει γενικώς την έννοια των πανεπιστημίων, καθώς το 45% των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα – 33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά – ενώ και το 46% θεωρεί ότι μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46% έναντι 22%).

Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

Δείτε την έρευνα:

dhmoskophsh-prorata__1_
dhmoskophsh-prorata__2_
dhmoskophsh-prorata__3_
dhmoskophsh-prorata__4_
dhmoskophsh-prorata__5_
dhmoskophsh-prorata__6_
dhmoskophsh-prorata__7_
dhmoskophsh-prorata__8_
dhmoskophsh-prorata__9_
dhmoskophsh-prorata__10_
dhmoskophsh-prorata__11_
dhmoskophsh-prorata__12_
dhmoskophsh-prorata__13_
dhmoskophsh-prorata__14_
dhmoskophsh-prorata__15_
dhmoskophsh-prorata__16_
dhmoskophsh-prorata__17_
dhmoskophsh-prorata__18_
dhmoskophsh-prorata__19_
dhmoskophsh-prorata__20_
dhmoskophsh-prorata__21_
dhmoskophsh-prorata__22_
dhmoskophsh-prorata__23_
dhmoskophsh-prorata__24_
dhmoskophsh-prorata__25_
dhmoskophsh-prorata__26_
dhmoskophsh-prorata__28_
dhmoskophsh-prorata__29_
dhmoskophsh-prorata__30_
dhmoskophsh-prorata__31_
dhmoskophsh-prorata__32_
dhmoskophsh-prorata__33_
dhmoskophsh-prorata__34_
dhmoskophsh-prorata__35_
dhmoskophsh-prorata__36_