Προβάδισμα 16,4 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,1% (αυξημένο από το 34,8% που συγκέντρωνε τον περασμένο Δεκέμβριο) έναντι 19,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (επίσης αυξημένο από το 19,2% του περασμένου Δεκεμβρίου). Η διαφορά των δύο κομμάτων στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν στις 15,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί με ποσοστό 6,4% και το ΚΚΕ με ποσοστό 5,7%. Και τα δύο κόμματα καταγράφουν μικρή αύξηση σε σχέση με το ποσοστό τους τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντίθετα αμετάβλητο στο 3,6% παραμένει το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης ενώ πτώση καταγράφει το ποσοστό του ΜέΡΑ25, το οποίο από το 3,2% τον περασμένο Δεκέμβριο υποχωρεί πλέον στο 2,4%.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ συγκεντρώνει 34% θετικές γνώμες έναντι 57% αρνητικές, ενώ τις πιο αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος (73% αρνητικές), με τον αρχηγό του ΜέΡΑ25 να έχει ελαφρώς περισσότερες θετικές γνώμες (25%) έναντι του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης (21%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους δύο (48%) θεωρούν πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 6% να εμφανίζεται ουδέτερο και το 41% να θεωρεί πως κινείται προς τη λάθος. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ μόλις ένα 13% θεωρεί πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 80% θεωρεί πως κινείται προς την σωστή. Αντίθετα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ένα 30% θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση9έναντι 57% που θεωρεί το αντίθετο. Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο ξεπερνά και αυτό των ψηφοφόρων της ΝΔ, φτάνοντας το 88% έναντι μόλις 8% που εκφράζουν αντίθετη γνώμη.
Οι πολίτες θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα την υγειονομική κρίση, σε ποσοστό 42%, ενώ ακολουθεί η οικονομία σε ποσοστό 32%, η ανεργία σε ποσοστό 8%, η εξωτερική πολιτική σε ποσοστό 6%, το πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 5%, η παιδεία σε ποσοστό 2% και το προσφυγικό σε ποσοστό 1%.
Αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης, το 49% εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 42% διαφωνεί, με 8% να εμφανίζει ουδέτερη στάση. Μάλιστα ένα 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ικανοποημένο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και ένα 73% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμα πιο θετικά για την κυβέρνηση είναι τα αποτελέσματα για την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 52% εκφράζει θετική γνώμη και το 37% αρνητική. Μάλιστα και εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ο πρωθυπουργός να εμφανίζει περισσότερη αποδοχή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (92%) έναντι των ψηφοφόρων της ίδιας της ΝΔ (88%), ενώ σημαντική είναι και η αποδοχή του από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 29%.
 
metron-14
 
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές.
metron-13
 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.
metron-7
metron-8
 
Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση των διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
metron-4
Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία και ακολούθως την οικονομία.
metron-5
Σχεδόν δύο στους τρεις λένε ΝΑΙ  στο εμβόλιο 
metron-10
 
Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.
metron-12