Η μάχη της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πλέον διμέτωπη μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Και απέναντι στον ακραίο ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη και απέναντι στο ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη που αποφεύγει να πάρει θέση για τα πάντα. Θυμίζει Τσίπρα στην πρώιμη εποχή που όλα τα επέκρινε χωρίς να πάρει θέση. Χωρίς πρόγραμμα και με έντονο φλερτ με την αντισυστημική αριστερή ψήφο. Το τελευταίο ήταν «έκπληξη» για πολλούς. Ίσως, όμως, εκτιμάει ο Ν. Ανδρουλάκης ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διεισδύσει περισσότερο μέσα στο κοινό του Αλέξη Τσίπρα.

Το τρίπολο

Σε κάθε περίπτωση, ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει και δημιουργείται ένα τρίπολο όπου αναλόγως των περιστάσεων, των θέσεων και των διλλημάτων που θα τίθενται, οι διαρροές από τον έναν πόλο στον άλλο θα πηγαινοέρχονται. Στην φαρέτρα της η ΝΔ διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων ειδικά στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης αφού μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει η δεύτερη δόση των κονδυλίων. Παράλληλα, αναμένεται να είναι μία πολύ δυνατή τουριστική χρονιά που θα στηρίξει το κρίσιμο οικονομικό μέγεθος της ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ.

Διορθωτικές κινήσεις

O Πρωθυπουργός είναι πλέον πεπεισμένος να πάει σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνησή του και πλέον αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για να υλοποιήσει το σχέδιο του. Πολλοί, πλέον, βλέπουν το δίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο ως έναν διάστημα ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα και δεν θα είναι εμπόδιο η πανδημία. Επίσης, ο καιρός θα είναι καλύτερος και δεν θα υπάρχει η μεγάλη εξάρτηση από τα καύσιμα θέρμανσης. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και να εξασφαλίσει ένα ανοιχτό Πάσχα για τους πολίτες, ώστε να μειώσει την δυσαρέσκεια. Οι πολίτες δεν έχουν κάνει κανονικές γιορτές εδώ και πολύ καιρό και αυτό επιτείνει την αποχή ή την απογοήτευση του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής - «Κίνηση εντυπωσιασμου« λεει η Ν.Δ.

Αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά όχι τώρα

Τέλος, υπάρχουν ισχυρές σκέψεις από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να αλλαχθεί ο εκλογικός νόμος στο τέλος της κυβερνητικής θητείας που κάποιοι την τοποθετούν το φθινόπωρο του 2022. Στο Μαξίμου δεν περίμεναν αυτή τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, αφενός και αφετέρου δεν εκτίμησαν τόσο σοβαρά την εντεινόμενη ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση ελέω Ουκρανίας. Τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης έχουν πέσει σε κρίσιμα επίπεδα και η αυτοδυναμία δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να έχει αυτά τα προβλήματα μέχρι το 2023. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να μειωθεί το εκλογικό μέτρο για την αυτοδυναμία.

Μάχη στο Κέντρο και τη Δεξιά

Όλα θα κριθούν στο damage control και την αποφυγή μεγάλων λαθών μέχρι το τέλος από το κυβερνητικό επιτελείο. Ο ανασχηματισμός θα δώσει μία προεκλογική πνοή, ο τουρισμός και τα χρήματα θα εξυπηρετήσουν το αφήγημα για κυβέρνηση που μειώνει την ανεργία και φέρνει ανάπτυξη. Παράλληλα, τα μέτρα επιδότησης των νοικοκυριών για το ρεύμα και το αέριο θα συνεχιστούν. Διαφυλάσσεται η μεσαία τάξη και η δυναμική της δυσαρέσκειας. Οι πιέσεις για τεχνοκρατική κυβέρνηση από γνωστούς κύκλους δεν περνάνε σε αυτή τη φάση. Πρέπει να τονωθεί η βάση, το δεξιό παραδοσιακό στοιχείο. Να διασφαλιστεί ότι η ΝΔ δεν θα έχει διαρροές προς τα δεξιά της. Και στην μάχη για το Κέντρο ο Πρωθυπουργός διαθέτει ακόμα στέρεη βάση, παρά την εμφάνιση Ανδρουλάκη.

Πως και γιατί Διαπλοκή και Ολιγάρχες μεθοδεύουν κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας!