Δηλητήρια: Σύμφωνα με τον διάσημο τοξολόγο Paracelsus, “η δόση κάνει το δηλητήριο.” Με άλλα λόγια, κάθε χημική ουσία μπορεί να θεωρηθεί δηλητήριο εάν το παίρνετε αρκετά. Ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το νερό και ο σίδηρος, είναι απαραίτητες για τη ζωή αλλά τοξικές στις σωστές ποσότητες. Άλλες χημικές ουσίες είναι τόσο επικίνδυνες που θεωρούνται απλά δηλητήρια. Πολλά δηλητήρια έχουν θεραπευτικές χρήσεις, αλλά μερικά έχουν αποκτήσει ευνοϊκή θέση για διάπραξη δολοφονιών και αυτοκτονιών. Εδώ είναι μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα.

Belladonna ή Deadly Nightshade

Belladonna ή Deadly Nightshade

Η Belladonna ( Atropa belladona ) παίρνει το όνομά της από τις ιταλικές λέξεις bella donna για “όμορφη κυρία” επειδή το φυτό ήταν ένα δημοφιλές καλλυντικό στο Μεσαίωνα. Ο χυμός των μούρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ρουζ (πιθανότατα δεν είναι καλή επιλογή για λεκέδες στα χείλη). Αραιώνοντας εκχυλίσματα από το φυτό σε νερό που έκανε οφθαλμικές σταγόνες για να διασταλθούν οι μαθητές, κάνοντας μια κυρία να φαίνεται ελκυστική στον μνηστήρα της (ένα αποτέλεσμα που εμφανίζεται φυσικά όταν ένα άτομο είναι ερωτευμένο).

Ένα άλλο όνομα για το εργοστάσιο είναι θανατηφόρο νυχτερινό , με καλό λόγο. Το φυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τοξικές χημικές ουσίες σολανίνη, υοσίνη (σκοπολαμίνη) και ατροπίνη. Ο χυμός από το φυτό ή τα μούρα του χρησιμοποιήθηκε για να ακουμπήσει τα βέλη με δηλητήριο. Η κατανάλωση ενός φύλλου ή η κατανάλωση 10 από τα μούρα μπορεί να προκαλέσουν θάνατο, αν και υπάρχει μια αναφορά για ένα άτομο που έφαγε περίπου 25 μούρα και έζησε για να πει την ιστορία.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Macbeth χρησιμοποίησε θανατηφόρο νυχτερινό σκιά για να δηλητηριάσει τους Δανούς που εισέβαλαν στη Σκωτία το 1040. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σειριακός δολοφόνος Locusta μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει νυχτερινό σκιά για να σκοτώσει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Claudius, με σύμβαση με την Agrippina the Younger. Υπάρχουν λίγες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις τυχαίων θανάτων από θανατηφόρο νυχτερινό σκιά, αλλά υπάρχουν κοινά φυτά που σχετίζονται με την Belladonna που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Asp Venom

 

Το δηλητήριο φιδιού είναι ένα δυσάρεστο δηλητήριο για αυτοκτονία και ένα επικίνδυνο όπλο δολοφονίας επειδή, για να το χρησιμοποιήσετε, είναι απαραίτητο να εξαγάγετε το δηλητήριο από ένα δηλητηριώδες φίδι. Πιθανώς η πιο διάσημη φερόμενη χρήση δηλητηρίου φιδιού είναι η αυτοκτονία της Κλεοπάτρας. Οι σύγχρονοι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι αν η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα τοξικό αλάτι μπορεί να προκάλεσε το θάνατό της παρά ένα φίδι.

Εάν η Κλεοπάτρα πράγματι δαγκώθηκε από ένα asp, δεν θα ήταν ένας γρήγορος και ανώδυνος θάνατος. Το asp είναι ένα άλλο όνομα για μια αιγυπτιακή κόμπρα, ένα φίδι με το οποίο η Cleopatra θα ήταν γνωστή. Θα ήξερε ότι το δάγκωμα του φιδιού είναι εξαιρετικά οδυνηρό, αλλά όχι πάντα θανατηφόρο. Το δηλητήριο Cobra περιέχει νευροτοξίνες και κυτοτοξίνες. Η περιοχή του δαγκώματος γίνεται επώδυνη, φουσκάλες και πρησμένη, ενώ το δηλητήριο οδηγεί σε παράλυση, κεφαλαλγία, ναυτία και σπασμούς. Ο θάνατος, αν συμβεί, οφείλεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια  αλλά αυτό είναι μόνο στα μεταγενέστερα στάδια του, όταν είχε χρόνο να εργαστεί στους πνεύμονες και την καρδιά. Ωστόσο, το πραγματικό γεγονός έπεσε, είναι απίθανο ο Σαίξπηρ να το πήρε σωστά.

Poison Hemlock

Poison hemlock ( Conium maculatum ) είναι ένα ψηλό ανθοφόρο φυτό με ρίζες που μοιάζουν με καρότα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι πλούσια σε τοξικά αλκαλοειδή, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παράλυση και θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια. Κοντά στο τέλος, ένα θύμα δηλητηρίασης από αιμορραγία δεν μπορεί να κινηθεί, αλλά παραμένει ενήμερο για το περιβάλλον του.

Η πιο διάσημη περίπτωση δηλητηρίασης με αιμορροΐδες είναι ο θάνατος του Έλληνα φιλόσοφου Σωκράτη. Κρίθηκε ένοχος για αίρεση και καταδικάστηκε για να πιει αιματηρία, με το χέρι του. Σύμφωνα με το «Phaedo» του Πλάτωνα, ο Σωκράτης έπινε το δηλητήριο, περπατούσε λίγο και μετά παρατήρησε ότι τα πόδια του ένιωσαν βαριά. Ξαπλώθηκε στην πλάτη του, αναφέροντας έλλειψη αίσθησης και κρύο κινείται προς τα πάνω από τα πόδια του. Τελικά, το δηλητήριο έφτασε στην καρδιά του και πέθανε.

Στρυχνίνη

 

Το Nux Vomica είναι επίσης γνωστό ως το δέντρο Strychnine. Οι σπόροι του είναι μια σημαντική πηγή των εξαιρετικά δηλητηριωδών αλκαλοειδών στρυχνίνη και βρουκίνη.
Medic Image / Getty Images

Το δηλητήριο στρυχνίνη προέρχεται από σπόρους του φυτού Strychnos nux vomica . Οι χημικοί που πρώτα απομόνωσαν την τοξίνη έλαβαν επίσης κινίνη από την ίδια πηγή, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ελονοσίας. Όπως και τα αλκαλοειδή στο αιματοκύτταρο και η μπαλαδόνια, η στρυχνίνη προκαλεί παράλυση που σκοτώνει μέσω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεν υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριο.

Ένας διάσημος ιστορικός απολογισμός της δηλητηρίασης από στρυχνίνη είναι η περίπτωση του Dr. Thomas Neil Cream. Ξεκινώντας το 1878, ο Cream σκότωσε τουλάχιστον επτά γυναίκες και έναν άνδρα – ασθενείς του. Μετά από δέκα χρόνια σε αμερικανική φυλακή, ο Κρέμ επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου δηλητηρίασε περισσότερους ανθρώπους. Τελικά εκτελέστηκε για δολοφονία το 1892.

Η στρυχνίνη ήταν ένα κοινό δραστικό συστατικό στο δηλητήριο των αρουραίων, αλλά επειδή δεν υπάρχει αντίδοτο, αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από ασφαλέστερες τοξίνες. Αυτό ήταν μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την προστασία των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων από τυχαία δηλητηρίαση. Χαμηλές δόσεις στρυχνίνης μπορούν να βρεθούν σε φάρμακα του δρόμου, όπου η ένωση δρα ως ήπιο παραισθησιογόνο. Μια πολύ αραιωμένη μορφή της ένωσης δρα ως ενισχυτής απόδοσης για τους αθλητές.

Αρσενικό

Αρσενικό

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές στοιχείο που σκοτώνει αναστέλλοντας την παραγωγή ενζύμων. Βρίσκεται φυσικά σε όλο το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα κοινά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων και του ξύλου υπό πίεση. Το αρσενικό και οι ενώσεις του ήταν ένα δημοφιλές δηλητήριο στον Μεσαίωνα επειδή ήταν εύκολο να ληφθούν και τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αρσενικό (διάρροια, σύγχυση, έμετος) μοιάζουν με αυτά της χολέρας. Αυτό έκανε τη δολοφονία εύκολη υπόνοια, αλλά δύσκολο να αποδειχθεί.

Η οικογένεια Borgia ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε αρσενικό για να σκοτώσει τους αντιπάλους και τους εχθρούς. Η Lucrezia Borgia , συγκεκριμένα, φημίστηκε ότι ήταν εξειδικευμένη δηλητηρίαση. Παρόλο που είναι βέβαιο ότι η οικογένεια χρησιμοποίησε δηλητήριο, πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Lucrezia φαίνεται να ήταν ψευδείς. Διάσημοι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από αρσενικό περιλαμβάνουν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον Γιώργο Γ ‘της Αγγλίας και τον Σίμον Μπόλιβαρ.

Το Arsenic δεν είναι μια καλή επιλογή όπλου δολοφονίας στη σύγχρονη κοινωνία, επειδή είναι εύκολο να εντοπιστεί τώρα.

Πολώνιο

Πολώνιο

Το πολώνιο , όπως το αρσενικό, είναι ένα χημικό στοιχείο. Σε αντίθεση με το αρσενικό, είναι εξαιρετικά ραδιενεργό . Σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης, μπορεί να σκοτώσει σε εξαιρετικά χαμηλές δόσεις. Υπολογίζεται ότι ένα γραμμάριο εξατμισμένου πολωνίου θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Το δηλητήριο δεν σκοτώνει αμέσως. Αντίθετα, το θύμα υποφέρει από πονοκεφάλους, διάρροια, τριχόπτωση και άλλα συμπτώματα δηλητηρίασης από ακτινοβολία. Δεν υπάρχει θεραπεία, με θάνατο να συμβαίνει μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες.

Η πιο διάσημη περίπτωση δηλητηρίασης από πολώνιο ήταν η χρήση του πολωνίου-210 για να δολοφονήσει τον κατάσκοπο Alexander Litvinenko, ο οποίος έπινε το ραδιενεργό υλικό σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να πεθάνει. Πιστεύεται ότι η Irene Curie, η κόρη της Marie και της Pierre Curie, πιθανότατα πέθανε από καρκίνο που αναπτύχθηκε μετά από ένα φιαλίδιο πολωνίου στο εργαστήριό της.

Επιβεβαιώνεται ότι δηλητηριάστηκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς