Ως προειδοποίηση προς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και… άλλους προκειμένου να μην προδώσουν τη Μόσχα θεωρεί ο Κρίστο Γκρόζεφ τη δηλητηρίαση που υπέστη ο ολιγάρχης.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, ο Ρώσος ερευνητής που αποκάλυψε τη δηλητηρίαση για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης δεν έπρεπε να πεθάνει .

Οπως δήλωσε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και έχει μια λογική. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει αυτό τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, την ώρα που άλλοι ολιγάρχες είχαν προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Θυμίζουμε ότι ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει: “Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει ή πιει τίποτα. «Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια”.

Οσον αφορά στο θρίλερ με τον Ρώσο μεγιστάνα, σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές. Δεν επιβεβαίωσε ποιοι άλλοι υπέπεσαν θύματα ή το ποιοι κρύβονται πίσω από την «επίθεση» αυτή.

Το ρεπορτάζ της «WSJ» που αποκάλυψε τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς,  επιβεβαίωσε και το Bellingcat, μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα με έδρα την Ολλανδία, που προσθέτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 3ης προς 4η Μαρτίου.

“Εποικοδομητικός διάλογος… “

Τέλος, θετικά είναι τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εποικοδομητικό διάλογο και το Κιέβο να ζητά εγγυήσεις από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία