Συμπτώματα δηλητηρίασης εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές. Δεν επιβεβαίωσε ποιοι άλλοι υπέπεσαν θύματα ή το ποιοι κρύβονται πίσω από την «επίθεση» αυτή.

Το ρεπορτάζ της «WSJ» επιβεβαιώνει και το Bellingcat, μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα με έδρα την Ολλανδία, που προσθέτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 3ης προς 4η Μαρτίου.

Το Bellingcat επίσης αναφέρει, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικών, ότι η δόση και ο τύπος της ουσίας δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, που θα ήταν απειλητικές για τη ζωή των θυμάτων.

Ο “κύριος Τσέλσι” και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

ρομαν αμπραμοβιτς

Πού αποδίδουν τη δηλητηρίαση οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση. Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το αμφισβητούν αξιωματούχοι

Από την άλλη, αξιωματούχοι της Ουκρανίας αμφισβήτησαν αργότερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες». Επίσης, ένας αξιωματούχος των πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε πως για τα συμπτώματα ευθύνεται «περιβαλλοντικός παράγοντας» και όχι δηλητήριο.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία στη Βρετανία

Έχασε την όραση του… 

Στο θρίλερ με την δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς αναφέρεται και ο Guardian. Σύμφωνα με τον Σον Ουόκερ ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία ».

Πλέον, είναι καλά στην υγεία του…

Ο Ρώσος ολιγάρχης, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του ενώ το περιστατικό της δηλητηρίασης σημειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Επισημαίνεται, από καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο Αμπράμοβιτς θα συνεχίσει τις συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου. 

Συνεργάτες του επιχειρηματία τονίζουν ότι ο Αμπράμοβιτες έχει συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων για να δώσει τη βοήθειά του όσον αφορά στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός.