Τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναλάβει ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Times, ο Ρώσος ολιγάρχης ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη και παρέδωσε στον ίδιο τον Πούτιν, ένα σημείωσμα του Ζελένσκι.  Το σημείωμα του Ουκρανού Προέδρου περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αρχική απάντηση του Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ξεκάθαρη: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Κατόπιν ο Ρώσος μεγιστάνας φέρεται την ίδια ημέρα να επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λέγεται ότι έχει ρόλο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.

Μάλιστα αναφέρεται πως ο Ουμέροφ έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, κατόπιν παρέμβασης του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά και διαφωνίες

Σύμφωνα με τους Times, οι διαπραγματεύσεις μέσω αυτού του διαύλου συνομιλιών φέρονται να έχουν σημειώσει πρόοδο, παρά την αντίδραση Πούτιν, ενόψει μάλιστα και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, μια ιδέα θα ήταν η Κριμαία και το Ντονμπάς να είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας με μια «μακροπρόθεσμη μίσθωση» όπως συνέβη με τη Μ. Βρετανία και το Χόνγκ Κόνγκ από το 1898 έως το 1997.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο Πούτιν εξετάζει την ιδέα αυτή, αλλά η οργή του για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και το μίσος του για τον Ζελένσκι, δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει με αυτήν την προοπτική.

“Ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη συμμετοχή του Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες”