Προσωπικά ενέκρινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη συμμετοχή του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως ισχυρίζονται οι “Financial Times”.

Επικαλούμενη δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος, η εφημερίδα αναφέρει ότι το “πράσινο φως” που έδωσε άμεσα ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει ότι ο Ρώσος ολιγάρχης ζήτησε έγκριση στο υψηλότερο επίπεδο για να βοηθήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κίεβου και Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η αποκάλυψη των “Financial Times” έρχεται σε αντίθεση με τους μακροχρόνιους ισχυρισμούς του ότι δεν έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, ο “κύριος Τσέλσι” φέρεται να συνάντησε έναν ανώτερο αξιωματούχο από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να βοηθήσει στην έναρξη των συνομιλιών αφού πρώτα έλαβε την υποστήριξη από τον Πούτιν.

Οι δύο πλευρές άρχισαν έκτοτε να συζητούν ένα δοκιμαστικό σχέδιο για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυτικοί σύμμαχοί της φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για να ανανεώσει την επίθεσή της.

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε χθες ότι ο Αμπράμοβιτς έλαβε μέρος στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τη “Daily Mail, ότι ήταν παρών στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, αν και δεν συμμετέχει πλέον στους νέους γύρους καθώς “αφήνονται στις διπλωματικές ομάδες των αντιμαχόμενων εθνών”.

“Πήρε μέρος στο αρχικό στάδιο”, είπε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε: “Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών”.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία πως ο Ρώσος ολιγάρχης, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ, συμμετείχε στον πρώτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.