Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο μακελειό στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις κατά Παλαιστινίων αμάχων, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 112.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

 «Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι», συνέχισε.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στη Νάμπλους, όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίο του. Το Ισραήλ μίλησε για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

«Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραχωρηθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα».

Μακρόν: «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη», μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτά τα τα πυρά και απαιτώ την αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πει «αρκετά»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα χθες Πέμπτη, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να πει «αρκετά», υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό.

«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ στον Τύπο, μερικά εικοσιτετράωρα αφού οι ΗΠΑ εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συναντήθηκα το πρωί με την (πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ», είπε, εξηγώντας πως την «παρακάλεσε» να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα «καταδικάζει αυτή τη σφαγή».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει ‘αρκετά’», συνέχισε. «Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (…) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός».

Η Κολομβία ανέστειλε τις αγορές όπλων από το Ισραήλ

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε χθες Πέμπτη τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους προμηθευτές του κράτους της Λατινικής Αμερικής στο συγκεκριμένο πεδίο, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενώ περίμεναν τρόφιμα, πάνω από 100 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τον (ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου. Αυτό λέγεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, όσο κι αν στις παγκόσμιες δυνάμεις δεν αρέσει να το αναγνωρίζουν», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter).

Για αυτό τον λόγο, «η Κολομβία αναστέλλει κάθε αγορά όπλων από το Ισραήλ», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης κολομβιανός πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας.

ιαβάστε ακόμη: