Ένα τραγικό γεγονός έλαβε χώρα στην Γάζα με δεκάδες Παλαιστίνιους να βρίσκουν τον θάνατο κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ πάνω από 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα.

Το πώς έγινε το περιστατικό διερευνάται.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι λένε οι διάφορες πηγές:

  • Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Το υπουργείο που διοικείται από τη Χαμάς ισχυρίστηκε ότι 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Nabulsi.
  • Παλαιστίνιος πρόεδρος: Ο Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «άσχημη σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός κατοχής».
  • Γιατροί: Κάποιοι στην περιοχή ανέφεραν ότι παρέλαβαν πτώματα και βαριά τραυματίες με πυροβολισμούς στο πάνω μέρος του σώματός τους.
  • Οι επικεφαλής των νοσοκομείων: Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Kamal Adwan στην πόλη της Γάζας, Hussam Abu Safieyah, δήλωσε ότι είχε παραλάβει 10 πτώματα και δεκάδες τραυματίες. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του νοσοκομείου, Fares Afana, δήλωσε στο Associated Press ότι οι γιατροί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν «δεκάδες ή εκατοντάδες» πεσμένους στο έδαφος.
  • Τραυματίας: Ένας άνδρας που νοσηλεύεται με τραύμα από πυροβολισμό στο νοσοκομείο Shifa, ο Kamel Abu Nahel, δήλωσε στο Associated Press ότι πυροβολήθηκε στο πόδι από τους IDF αφού άνοιξαν δύο φορές πυρ εναντίον του πλήθους.
  • IDF: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα σπρωξίματος και ποδοπατήματος καθώς περικύκλωσαν τα φορτηγά βοήθειας και τα λεηλάτησαν, καθώς και ότι καταπλακώθηκαν από φορτηγά
  • Ισραηλινή κυβέρνηση: Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι οδηγοί των φορτηγών «έπεσαν» πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας «δεκάδες ανθρώπους».
  • Χαμάς: Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ για στοχευμένη “αποτρόπαια σφαγή”.
  • Ισραηλινή πηγή: Μια ισραηλινή πηγή σύμφωνα με τον Guardian δήλωσε ότι στρατιώτες άνοξαν πυρ στο πλήθος που είχε περικυκλώσει τα φορτηγά, όταν αισθάνθηκαν απειλή.

Λευκός Οίκος: Σοβαρό συμβάν, θρηνούμε απώλεια αθώων ζωών

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας το “σοβαρό συμβάν”.

“Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους”, ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

“Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός”.

Επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ: «Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα»
Ο υφυπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα».

Ο Martin Griffiths: «Ακόμα και μετά από σχεδόν πέντε μήνες βίαιων ολοκαυτωμάτων, η Γάζα έχει ακόμα την ικανότητα να μας σοκάρει. Είμαι συγκλονισμένος από την αναφερόμενη δολοφονία και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς προμηθειών βοήθειας δυτικά της πόλης της Γάζας σήμερα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο απολογισμός των νεκρών σε όλη τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου αγγίζει τα 30.000 άτομα. Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα».

Το βίντεο που ανήρτησαν οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως είπε, δείχνουν το πλήθος να περιβάλλει τα φορτηγά, στα οποία ένα φορτηγό κινείται ελαφρώς προς τα εμπρός, ενώ άνθρωποι βρίσκονταν εκατέρωθεν του, πριν σταματήσει ξανά.

Ένας δημοσιογράφος στην πόλη της Γάζας δήλωσε στο BBC ότι τα ισραηλινά τανκς πυροβόλησαν κατά του πλήθους που είχε έρθει για να πάρει προμήθειες.

Σκληρά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους νεκρούς στην Πόλη της Γάζας να φορτώνονται σε άδεια φορτηγά βοηθείας και σε ένα κάρο με γαϊδούρια.

Χαμάς: Θα μπορούσαν να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να σταματήσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους μετά το σημερινό περιστατικό που σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 104 Παλαιστινίων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω της εκτεταμένης επισιτιστικής στέρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Reuters μεταδίδει ότι στην ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοιχτή διαδικασία εις βάρος του αίματος του λαού μας».

SkyNews: Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το τραγικό γεγονός

Διαβάστε ακόμη: