search

LIFESTYLE

Διακοπές σε εμβληματικούς φάρους του κόσμου

Διακοπές σε εμβληματικούς φάρους του κόσμου. Ο παλαιότερος εξ αυτών, ο θεόρατος Φάρος της Αλεξάνδρειας, αποτέλεσε και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Hudson-Athens Lighthouse

Διακοπές σε εμβληματικούς φάρους του κόσμου. Ο παλαιότερος εξ αυτών, ο θεόρατος Φάρος της Αλεξάνδρειας, αποτέλεσε και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Συνεπώς η θέση του φάρου στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, ήταν πολύ σημαντική για χιλιάδες χρόνια.

Απαραίτητο εργαλείο για τους ναυτικούς παλαιότερων εποχών, ο φάρος σήμερα έχει αντικατασταθεί ως επί το πλείστον από υπερσύγχρονα συστήματα προειδοποίησης στεριάς, ωστόσο δεν έχει αφανιστεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετεί ακόμη τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, αποτελεί έργο τέχνης που πρέπει να διατηρηθεί.

Σε όλο τον κόσμο, σώζονται πάνω από 21.600 φάροι, ενώ πολλοί από αυτούς προσφέρονται για βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες διαμονές. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να βιώσει κανείς την ιδιαίτερη ζωή του φαροφύλακα: Μπορεί να αγοράσει έναν φάρο, να τον νοικιάσει, ή να γίνει εθελοντής φαροφύλακας. Όμως οι εργασίες και η συντήρηση ενός φάρου, είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Αντίθετα, η διαμονή για μερικές ημέρες σε φάρους που έχουν γίνει ξενοδοχεία ή καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι σίγουρα μία πιο ευχάριστη εμπειρία.

Φάροι που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία ή καταλύματα, υπάρχουν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αφρική, όπως στη Ναμίμπια και στη Νότια Αφρική, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ωκεανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Αν και η επιλογή είναι δύσκολη, ακολουθούν 5 από τους ωραιότερους φάρους για διακοπές στον κόσμο:

Ευρώπη
Ιρλανδία
Φάρος Fanad , Donegal

Ο εκπληκτικός αυτός φάρος, σκαρφαλωμένος στην άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, στην είσοδο του Lough Swilly, βρίσκεται σε ιδανική θέση για την απόλαυση της δύσης και της ανατολής του ηλίου, προσφέροντας στον επισκέπτη πεντακάθαρους, έναστρους ουρανούς και απαράμιλλη θέα.

Το φως είναι 39 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και υπάρχουν 79 σκαλοπάτια στον πύργο. Ο φάρος, ο οποίος είναι ακόμη σε λειτουργία με αυτοματοποιημένο σύστημα, έχει ανακαινιστεί πλήρως και οι κατοικίες των παλαιών φαροφυλάκων έχουν μετατραπεί σε τρία πολυτελή καταλύματα που διαθέτουν κάθε σύγχρονη άνεση, καθώς και τζάκι ή υπαίθριο bbq, δημιουργώντας την απόλυτη απόδραση.

Οι τιμές ανά διανυκτέρευση, κυμαίνονται ανάλογα την εποχή και τον αριθμό των ημερών.

Ολλανδία, Ιjmuiden


Στα βόρεια της Ολλανδίας, στη μέση των τυπικών ολλανδικών αμμόλοφων, βρίσκεται ένας φάρος που έχει μετατραπεί σε εξαιρετικό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, περίπου 40 τ.μ., με ανεμπόδιστη θέα στην παραλία και τη θάλασσα. Στο σαλόνι του, έχουν τοποθετηθεί έξυπνα δύο αιώρες, για να μπορούν τα ζευγάρια να απολαμβάνουν τη θέα που κόβει την ανάσα, αλλά και την πορεία του ήλιου, από την ανατολή του μέχρι τη δύση. Για χρόνια, το φυλάκιο φρόντιζε τα πλοία να εισέρχονται και να φεύγουν με ασφάλεια από το λιμάνι του Ijmuiden. Τώρα, φροντίζει να προσφέρει «φωτεινές» εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Αγγλία, Κορνουάλη, Round Island

Ο φάρος Lizard Lighthouse βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Βρετανίας και από το 1619, είναι ένας πλήρως λειτουργικός φάρος. Οι δύο ξεχωριστοί λευκοί πύργοι για τους οποίους είναι γνωστός σήμερα, χτίστηκαν το 1751 από τον ιδιώτη επιχειρηματία Thomas Fonnereau και άναψαν για πρώτη φορά στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους, ενώ αυτοματοποιήθηκαν πλήρως το 1998. Έχει εμβέλεια φωτός 26 μιλίων και αυτόματο σήμα ομίχλης 3 μιλίων, εάν οι συνθήκες είναι ομιχλώδεις. Οι 6 εξοχικές κατοικίες του φάρου, προσφέρουν στους επισκέπτες εκθαμβωτικά τοπία και περιπάτους στην ακτή. Η σπάνια και όμορφη χλωρίδα και πανίδα κάνουν την τοποθεσία στην κορυφή του βράχου ιδιαίτερα ξεχωριστή, ενώ το κοντινό Lizard Village είναι γεμάτο καταστήματα, εστιατόρια και μια φιλική παμπ. Προτείνεται για 8 άτομα.

Αφρική
Νότια Αφρική, Great Fish Point


Το Great Fish Point βρίσκεται πολύ κοντά στο Port Alfred και είναι ένας από τους μικρότερους φάρους της Νότιας Αφρικής. Ο φάρος εξακολουθεί να λειτουργεί, ρίχνοντας φως στη θάλασσα για έως και 32 ναυτικά μίλια. Είναι επίσης ένας από τους τέσσερις φάρους της Νότιας Αφρικής που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα.

Οι κοντινές εξοχικές κατοικίες, μπορούν να φιλοξενήσουν από 6 επισκέπτες, ενώ προσφέρονται για μεγάλες οικογένειες ή παρέες. Προσφέρουν στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις, έχουν υποδομή για την προετοιμασία γευμάτων και το καλύτερο από όλα, ειδυλλιακή θέα στον Ινδικό Ωκεανό.

Στη γύρω περιοχή, το Port Alfred είναι μια υπέροχη παραθαλάσσια πόλη και απέχει μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ σε κοντινή απόσταση συναντώνται παραλίες, μια υπέροχη μαρίνα, ένα γήπεδο γκολφ και ακόμη και μια σχολή πτήσεων. Τον Ιούλιο, διεξάγεται το Εθνικό Φεστιβάλ Τεχνών στο Grahamstown, ένα μεγάλο γεγονός για την περιοχή και ευκαιρία για μία ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή.

Οι τιμές ανά διανυκτέρευση υπολογίζονται κατόπιν απαιτήσεως, ανά κατοικία, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων.

ΗΠΑ
Νέα Υόρκη

Hudson-Athens Lighthouse


Ο εμβληματικός φάρος της Νέας Υόρκης, στη μέση του Hudson, του πιο διάσημου ποταμού της περιοχής, προσφέρεται για ειδικές ιδιωτικές εκδηλώσεις, γάμους, πάρτι ή φωτογραφίσεις και δυνατότητα διαμονής δύο ατόμων.

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και τιμές για μικρές ιδιωτικές ομαδικές εκδρομές, ιδιωτικά πάρτι έως 35 άτομα, πρόγραμμα Σαββατοκύριακου, πρόγραμμα ηλιοβασιλέματος και πολλά άλλα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μεταφορά με σκάφος, ιδιωτική περιήγηση και βίντεο με drone. Το φαγητό, η εστίαση, ο προγραμματισμός εκδηλώσεων και η ασφάλιση, προγραμματίζονται ξεχωριστά.

Τον φάρο διαχειρίζεται η Hudson-Athens Preservation Society, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοικείται από αφοσιωμένους εθελοντές, τους λεγόμενους «φωτοφύλακες». Χτισμένος το 1874, ο Φάρος Hudson-Athens είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες φάρους.

Διαβάστε ακόμη: