Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειωθεί περίπου 16% από τις ανησυχίες της αγοράς γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς και την Credit Suisse, εξηγεί η Deutsche Bank.

H εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS αφαίρεσε μια σημαντική πηγή κινδύνου για τον κλάδο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, μεταξύ άλλων λόγων, λόγω της αντιμετώπισης των πρόσθετων μέσων Tier 1.

«Ως εκ τούτου, η μείωση της μπορεί να εκλογικευτεί κατά την άποψή μας, αν και θεωρούμε ότι η Credit Suisse αντιμετώπισε μια μοναδική κατάσταση, η οποία δεν είναι συγκρίσιμη με τον υπόλοιπο κλάδο», εκτιμά η τράπεζα.

Η αποτίμηση του κλάδου κάτω από τις έξι φορές επί των μελλοντικών κερδών είναι πλέον κοντά στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κλάδος ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την κερδοφορία, το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και την ποιότητα του ενεργητικού.

Η βασική υπόθεση για τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών περιθώρια επιτοκίου, τις ζημιές από δάνεια και την απόδοση κεφαλαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό εποικοδομητική, αν και λιγότερο από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να είναι ανθεκτικές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλά διαφοροποιημένες και ρευστές βάσεις χρηματοδότησης με σταθερές καταθέσεις συνήθως. Αυτές έχουν δει μέχρι στιγμής εισροές καταθέσεων. Η πλειονότητα των
χαρτοφυλακίων ομολόγων διακρατείται μέχρι τη λήξη τους και ως εκ τούτου δεν είναι εκτεθειμένες στα επιτόκια.

Επιπλέον, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στη ρευστότητα, την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου, η διόρθωση του κλάδου σήμερα είναι πολύ περισσότερο ως ανάληψη κερδών μετά από ένα ισχυρό ράλι (περίπου 40% τους τελευταίους πέντε μήνες) σε ένα περιβάλλον κινδύνου (risk off) ημέρα κινδύνου, παρά για να αναδείξει τα θεμελιώδη προβλήματα που πρόκειται να προκύψουν.

«Βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο όπου τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος πλήττονται από την εκκαθάριση της διευκολυντικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών» συνεχίζει η DB.

«Συνολικά, προτιμούμε αγορές με χαμηλά beta καταθέσεων και περιμένουμε επίσης περισσότερα από μια απλή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Αντίστοιχα, επικαιροποιούμε τις κορυφαίες επιλογές μας χαρτοφυλακίου: προσθέτοντας τις BNP Paribas & HSBC, αντικαθιστώντας τις Bank of Ireland και NatWest (λιγότερο θετικές προοπτικές, αλλά παραμένει με αξιολόγηση buy). ABN AMRO, Banco BPM, ING και UBS συνεχίζουν να συμπληρώνουν τις κορυφαίες επιλογές μας», καταλήγει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Διαβάστε περισσότερα