«Αν η Τουρκία έχει μετατρέψει την πρακτική που ακολουθεί τώρα στο Αιγαίο, σε συλλογική κουλτούρα αντιμετώπισης της ελληνοτουρκικής διαφοράς, τότε υπάρχει ελπίδα εξεύρεσης λύσης», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στο STAR. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι πολλές, σημειώνοντας ότι «θα ήταν πραγματικά έγκλημα να μην το διερευνήσουμε».

Αποτυπώνοντας το σημερινό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «βλέπουμε κάτι το οποίο είναι μοναδικό, επί μήνες μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Αυτό, η χώρα δεν το είχε δει από το 1974 και ύστερα. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, ότι δεν γνωρίζουμε τις πάγιες τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις».

Μάλιστα, αναρωτώμενος για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας, προέτρεψε «να προστατεύσουμε το καλό κλίμα, να το παραδώσουμε στην κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές –ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς– ώστε σε αυτό το καλό κλίμα, να γίνει μία προσπάθεια επανεξέτασης της διαφοράς μας, με την Τουρκία».

Στη συνέχεια, η συνέντευξη εστράφη στην εσωτερική πολιτική εν όψει των εκλογών. Σε ερώτηση για την αυτοδυναμία και τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων, ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μία πρόταση – πακέτο, που έχει τρία διαφορετικά στοιχεία.

«Εκλογικό σύστημα, κόμμα που νομίζουμε ότι είναι ορθό και χρήσιμο να κυβερνήσει τον τόπο και έχει και υποψήφιο Πρωθυπουργό, τον νυν Πρωθυπουργό. Ενισχυμένη αναλογική, Νέα Δημοκρατία, νυν Πρωθυπουργός. Αυτό είναι πακέτο». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να επιδιώξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή» και πως «αυτός είναι ο σκοπός μας, αυτή πρέπει να είναι η ατζέντα».

Στο σχόλιο της Μάρας Ζαχαρέα ότι θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική και άρα, οι συνεργασίες προκύπτουν εκ των συνθηκών, τουλάχιστον μετά την πρώτη κάλπη, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «αν η κοινωνία δεν εγκρίνει με την πλειοψηφία που εμείς θα θέλαμε την πρότασή μας την πρώτη Κυριακή, από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε.

Όμως, δε βλέπω κανέναν λόγο να αρχίσουμε να τα συζητάμε από τώρα. Εν πάση περιπτώσει, βεβαίως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση στη χώρα χωρίς να συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι θα είναι το πρώτο κόμμα. Μπορεί η πρώτη κάλπη να εκπλήξει, εμάς ευχάριστα, κάποιους άλλους δυσάρεστα».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Γεωργούλη, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο και σημείωσε ότι «είναι καλό η ηθικολογία να πάει στη μπάντα. Αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στο παρελθόν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, τα βρίσκει σήμερα μπροστά του. Δε νομίζω ότι αξίζει ο πολιτικός διάλογος να κατεβαίνει σε ένα επίπεδο στείρας αντιπαράθεσης, που έχει να κάνει με θέματα, στο τέλος, ποινικού δικαίου».

Περαιτέρω, σημείωσε ότι τα δικαιώματα της γυναίκας πρέπει να προστατεύονται και ότι οιαδήποτε γυναίκα έχει πέσει θύμα οιασδήποτε επίθεσης, άσκησης βίας, ακόμη και λεκτικής, πρέπει να μπορεί να βρει το δίκιο της, μέσα από τους υπάρχοντες μηχανισμούς.

Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και αν ήλθε η ώρα για λίστα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι μπορεί να γίνει ένας διάλογος γι’ αυτό και προσέθεσε ότι «βεβαίως, πάντοτε η δημοκρατική νομιμοποίηση που προκύπτει από την ψήφο του λαού είναι κατ’ αρχήν το ιδεατό. Τώρα, με ποια κριτήρια αποφασίζει ο ελληνικός λαός, μέσα από ποιες διαδικασίες, αυτό είναι ένα ζήτημα άλλης τάξεως». Τέλος, επεσήμανε ότι και τα κόμματα έχουν ευθύνη για το ποιους επιλέγουν.

Διαβάστε ακόμη: