Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Για να ξέρετε…1) Δεν βλέπω να γίνεται βουλευτής ο Στέφανος!

Για να γίνει βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να παραιτηθούν όλοι από την θέση 3 εώς 8 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς ο Στέφανος είναι 9 κατά σειρά.

Ακόμα και να προσφέρει το κορμί του ως θυσία ο ναύαρχος θα πρέπει να παραιτηθούν και οι άλλοι. Και μπορεί οι άλλοι να είναι εύκολοι, αλλά στην 4η θέση είναι η Πόπη Τσαπανίδου η οποία ήθελε πως και πως την θέση στην Βουλή.

Αν δεν υπάρξουν σοβαρά αντάλλαγματα δεν βλέπω να γίνεται βουλευτής ο μικρός Στέφανος.

Για να ξέρετε…2) Μεγάλη ανησυχία έχει πέσει στο ΠΑΣΟΚ από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ!

Να ξέρετε ότι έχει πέσει μεγάλη ανησυχία στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ για την μεγάλη συμμετοχή κόσμου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως μαθαίνει το R, αφού συσκεφτεί με το επιτελείο του θα αποφασίσει σκληρή κριτική στο νέο αρχηγό αλλά θα περιμένει το τελικό αποτέλεσμα…

Για να ξέρετε…3) Οι εισηγήσεις στον Ανδρουλάκη, να πάρει πίσω τα Πασοκογενή στελέχη που θα παραιτηθούν ή διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Να ξέρετε και κάτι άλλο, επίσης. Στελέχη του Ανδρουλάκη τού έχουν κρούσει το καμπανάκι ότι θα πρέπει να κάνει κάτι με το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και να πάρει υπό την προστασία του κάποια στελέχη που θα φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ εάν επικρατήσει ο Κασσελάκης.

Δηλαδή να αλλάξει την απόφασή του και να πάρει πίσω πασοκογενείς και άλλα στελέχη που θα παραιτηθούν ή θα διαγραφτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι μπορεί να αυξήσει την επιρροή του. Όμως, ο Νίκος είναι φοβικός τύπος…

Για να καταλαβαίνετε… Το ΣΕΦ, η γιορτή για τον Σπανούλη, ο Γρηγόρης και η αισθητή απουσία του από το Μαξίμου!

Στην γιορτή για τον Βασίλη Σπανούλη στο ΣΕΦ είδαμε και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του οποίου η απουσία είναι πιο εμφανής από ποτέ στο Μαξίμου.

Αν ήταν ο Γρηγόρης, φερειπείν στο Μαξίμου, κανείς υπουργός δεν θα άδειαζε άλλον υπουργό ή τον ΠΘ δημοσίως…

Καταλαβαίνετε τι εννοώ… Επίσης, στο πρόβλημα που υπάρχει με το Φάληρο θα επενέβαινε διαφορετικά…

Φυσικές καταστροφές και αγορές, μεταθέτουν το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

*** Τα δεινά που έχει υποστεί η Θεσσαλία και κατ’ επέκταση η χώρα, αφού υφίσταται ήδη τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής σε παραγωγικό επίπεδο, δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστες και άλλες δραστηριότητες, τις οποίες ανέμενε τόσο η αγορά όσο και η κυβέρνηση. Θα μου πείτε, αυτό ίσως είναι το λιγότερο, μπροστά σε όσα βίωσαν και βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στην βαριά πληγωμένη Θεσσαλία και όχι μόνο. Δίκιο έχετε, αλλά, δεν μπορεί να μείνουν όλα στάσιμα, η οικονομία έχει τον ρου της και το μόνο που μπορείς είναι να τον καθυστερήσεις. Οπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με το πρόγραμμα αποεπένδυσης που είχε καταστρώσει το ΤΧΣ, αρχής γενομένης από το ποσοστό που κατέχει στη Eurobank, οι διαδικασίες για το οποίο έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει, αλλά πάνε πίσω. Η συγκυρία, δυστυχώς, δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις, “θα ήταν πρόκληση” αναφέρουν πηγές και του Ταμείου και της τράπεζας, η οποία σημειωτέον ακόμα δεν έχει αποστείλει την σχετική αίτηση, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και από την πλευρά του ΤΧΣ. Ένας επιπλέον λόγος, βέβαια, της καθυστέρησης είναι και οι αρνητικές κατά βάση συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε το γενικότερα κλίμα δεν είναι το ενδεδειγμένο για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Συνεπώς, όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι παράγοντες “πάμε βήμα βήμα, από εβδομάδα σε εβδομάδα και βλέπουμε”, ενώ το ΤΧΣ δηλώνει έτοιμο να εκκινήσει τις διαδικασίες, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες…

Ο «Ηρακλής 3», η Attica Bank και οι μικρές τράπεζες

*** Τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια των μικρότερων τραπεζών και των Συνεταιριστικών μαζί βεβαίως, παραμένουν σε ένα στάδιο που κινείται μεταξύ εξαγγελιών και συγγραφής των τελικών ρυθμίσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως από το κατ’ εξοχήν αρμόδιο, το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο λόγος για τον “Ηρακλή 3”,που όλο ετοιμάζεται, αλλά ακόμα δεν βρίσκεται σε φάση που να προσεγγίζει την απαιτούμενη λειτουργικότητα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για την δημιουργία του τρίτου “Ηρακλή”, γιατί διαφορετικά δεν λύνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών και των Συνεταιριστικών συμπεριλαμβανομένων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να τις διασταυρώσω, οι τελικές προτάσεις βρίσκονται στο τέλος τους και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου το αργότερα αναμένονται εξελίξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η επικείμενη ενημέρωση του ΤΧΣ στο τέλος του τρέχοντος μηνός από τη διοίκηση της Attica Bank, σχετικά με τις αποφάσεις, μετά από μεγάλο διάστημα διοικητικών ανακατατάξεων και μετοχικών αλλαγών, γύρω από τη στρατηγική της τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και ευρύτερα τη διαχείριση όλων των προβληματικών δανείων που βρήκε η νέα διοίκηση της.

Οι βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία σβήνουν από το χάρτη ολόκληρα χωριά – Πρέπει να κατασκευαστούν νέα, πολλοί πληγέντες ετοιμάζονται να ξενιτευτούν

*** Δεν ξέρω πόσοι από όλους μας έχουμε εικόνα από τον θεσσαλικό κάμπο και τη μορφολογία του, πριν τις καταστροφικές πλημμύρες και πως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση. Μιλάμε για μία ασύληπτης ισχύος καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, περιουσιών, κατοικιών και κάθε είδους οικιακού εξοπλισμού, πέραν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Όπως πάντα στη χώρα μας είμαστε πρώτοι και στην υπερβολή και στην υποτίμηση γεγονότων. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά “κατακλυσμό του Νώε”. Αυτό που δεν έχει γίνει κτήμα, όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και τοπικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και στελεχών των άλλων κομμάτων, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χωριά που δεν πρόκειται πλέον να κατοικηθούν ξανά. Όπως αναφέρουν ειδικοί – έμπειροι μηχανικοί, γεωλόγοι και εδαφολόγοι – έχουν πνιγεί στη λάσπη και σε ότι φερτό υλικό μπορεί να φανταστεί κανείς, οι κατοικίες έχουν ποτιστεί από τα θεμέλια μέχρι και σε μεγάλα ύψη δίπατων σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες και επικίνδυνες σε οιαδήποτε νέα δοκιμασία είτε αυτή είναι με βροχές είτε με σεισμούς. Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν προς τη στήλη ότι είναι αναπόφευκτη η ερήμωση πολλών μεγάλων και μικρότερων πόλεων και χωριών και από την προαναφερόμενη αιτία, αλλά και από την ολοένα αυξανόμενη πρόθεση-απόφαση κατοίκων τους είτε να φύγουν σε άλλη χώρα είτε σε άλλη περιοχή, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά μεταναστών.

*** Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλήγματα της πλημμύρας είναι πέρα από κάθε φαντασία και εκτείνονται σε κάθε επίπεδο ανθρώπινης λειτουργίας, υποδομών, καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας κλπ. Το ζωικό ειδικά κεφάλαιο δεν αντικαθίσταται, έχει εκλείψει, με δεκάδες χιλιάδες ζώα πνιγμένα, που αφήνουν στους ιδιοκτήτες τους χρέη και στην οικονομία και την αγορά τεράστιες ελλείψεις προϊόντων που παρήγαγαν, που μόλις τώρα αρχίζουν οι καταναλωτές να αισθάνονται στην τσέπη τους. Το φυτικό κεφάλαιο επίσης έχει καταστραφεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του και η δυνατότητα να καλλιεργηθούν εκ νέου εκτάσεις μετατίθεται για τον νέο χρόνο και υπό την προϋπόθεση να θεωρηθούν καθαρές από κάθε είδους μόλυνση. Η πολιτεία και εν προκειμένω η κυβέρνηση, θα πρέπει να πάρει ριζικά και αποφασιστικά μέτρα και όχι ημίμετρα, που θα ροκανίσουν πολύτιμα κεφάλαια με αμφίβολο αποτέλεσμα. Όσο κι αν ακούγεται πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, θα πρέπει να σχεδιαστεί η δημιουργία νέων τόπων διαμονής και εργασίας των χωριών που δεν πρόκειται και δεν πρέπει να κατοικηθούν ξανά. Με ταχύτητα, με προσοχή στην καταλληλόλητα από άποψη ασφάλειας και με σύγχρονες υποδομές που θα αποτρέπουν μελλοντικές εικόνες στο μέλλον, γιατί η κλιματική κρίση μόλις ήρθε και στη χώρα μας. Είναι βέβαιο, θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια, κατασκευές ασφαλών νέων κτιρίων, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια και με περίοδο χάριτος τουλάχιστον τριών ετών, στρατιές μηχανικών, γεωπόνων και κάθε είδους ειδικών, επιλογή σύγχρονων μεθόδων κατασκευής. Αλλά, μόνο έτσι θα περιοριστεί και η φυγή των κατοικων και θα ξαναβρεί η γη τον αγρότη της, το γεωργό και τον κτηνοτρόφο της, μόνο έτσι θα αναστηθεί ο θεσσαλικός κάμπος, αλλά και όλα τα ορεινά μέρη που υπέστησαν επίσης πολύ μεγάλες καταστροφές.

Τεράστιο το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών – Έχουν φρακάρει οι τράπεζες – Ζητείται άμεση λύση – Κινδυνεύει η πορεία μεγάλων έργων

*** Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η στήλη έχει αναφερθεί στο μείζον πρόβλημα που αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και έχει σχέση φυσικά με τις τράπεζες, το οποίο δεν είναι άλλο από το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών, που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των έργων κάθε κλίμακας και ιδιαίτερα των μεγάλων έργων υποδομών της χώρας. Ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2023.
«Ένα δεύτερο θέμα, που επηρεάζει την επιτυχία των έργων και θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών. Λόγω του τεράστιου ανεκτέλεστου, οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών, εξαιτίας και του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους», επισήμανε. Δε στάθηκε όμως μόνο στις επισημάνσεις, αλλά παρέθεσε μία σειρά από λύσεις: πρότεινε να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση η έκδοση εγγυητικών επιστολών για το σύνολο των έργων και από ασφαλιστικές εταιρείες -όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό-, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι εγγυητικές επιστολές να λήγουν αυτοδικαίως και να θεωρούνται άκυρες με την οριστική παραλαβή κάθε έργου, χωρίς να απαιτείται από τις τράπεζες η ανάκτηση του σώματός τους. Όπως και να έχει, ειδικά στο θέμα των εγγυητικών, πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, δε γίνεται να θέλουμε έργα και να τα εμποδίζουν γραφειοκρατικού κυρίως τύπου διαδικασίες και ρήτρες

Ενδιαφέρουν

*** Δεν ήταν και η καλύτερη υποδοχή της αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, αλλά όχι της επενδυτικής που επιζητούμε, από την Moody’s. Με 40,6 εκατ. συναλλαγές μόνο από τη Eurobank, ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 106,3 εκατ. ευρώ, στοιχείο όχι ενθαρρυντικό φυσικά.

*** Το σκορ στις τράπεζες έληξε 2-2. Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες, σε αντίθεση με τις Πειραιώς και Alpha Bank.

*** Κράτησαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κει έκλεισαν με κέρδη, συγκρατώντας και την πτώση του Γενικού Δείκτη, σε αντίθεση με την 3Ε, που κατέγραψε πτώση.

*** “Πυρηνοκίνητος” ο Μαθιός Πυρίμαχα, με ελάχιστο όγκο συναλλαγών κατέγραψε κέρδη 16,81%! Μαζεμένο το χαρτί, έχουν μπεί και κάποια λόμπι ιδιωτών κατά ορισμένες πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο. Άλλωστε, έχει ξαναπάει για… νερό η στάμνα του.

ΚΟΥΙΖ 1: Τι συμφέρει τους δύο μονομάχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κασσελάκη και Αχτσιόγλου, να πάνε όσο γίνεται περισσότεροι να ξαναψηφίσουν ή το αντίθετο;

ΚΟΥΙΖ 2: Αληθεύει ότι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ήθελε να κάνει δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα “για να δει που βρίσκεται”; Που; Σε περιοχή που έχει τεράστιες πληγές ακόμα! Από ότι έμαθα, τον μάζεψαν γρήγορα… Θυμίζω ότι στη Θεσσαλία η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, είχε πάρει ποσοστό περί το 55% αν θυμάμαι καλά. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι ποσοστό θα πάρουν οι εκλεκτοί της στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μετά την κοσμογονία των πλημμυρών. Σε μικρότερη ίσως κλίμακα ισχύει το ίδιο και για Έβρο, Ρόδο, Εύβοια.

*** Μα τέτοιες συμπτώσεις; Ούτε ο πιο ευφάνταστος σκηνοθέτης δεν θα το γύριζε έτσι. Την Κυριακή o Γιώργος Μυλωνάς, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alumil σε συνέντευξή του (στο mononews.gr) δηλώνει ότι “οι servicers με κρατούν σε ομηρία” και την επομένη, δηλαδή χθες, η μετοχή της εταιρείας έπιασε πάτο, έκλεισε με πτώση 22,69% στα 2,59 ευρώ, κάνοντας χαμηλό στα 2,51 ευρώ. Και με υψηλό μήνα, στα 3,90 ευρώ. Ότι “κάτι τρέχει” είναι σίγουρο, αλλά τι από όσα ακούγονται; Μεταξύ αυτών ότι οι διαχειριστές των δανείων της εισηγμένης “έχουν βρει αγοραστή”, όχι μόνο των δανείων, αλλά της ίδιας της εταιρείας!!! Και ότι, “για αυτό το λόγο εκβιάζουν τον επιχειρηματία”. Βέβαια, την Παρασκευή η Alumil, είχε ανακοινώσει καθίζηση κερδών στα 2,9 εκατ., από 25,3 εκατ, μειωμένα δηλαδή κατά 88% και πλέον! Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η εταιρεία δεν προειδοποιούσε για την πορεία των μεγεθών της, του πρώτου εξαμήνου θυμίζω, όταν η μετοχή της κάλπαζε και στα media οι διθύραμβοι έδιναν και έπαιρναν;

*** Για το θέμα των παραχωρήσεων, γενικώς, έχουν ειπωθεί διάφορα, άλλα υπέρ, άλλα κατά. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έκλεισε 15 χρόνια κυκλοφορίας, στα οποία τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τους παραχωρησιούχους ανέρχονται σε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Πόσο κόστισε το έργο; 620 εκατ. ευρώ. Για πόσα χρόνια ισχύει η σύμβαση; Για 50! Αυτό που δεν ξέρω και θα το ψάξω είναι τι γίνεται με τα δάνεια, τι ποσό έχει εξοφληθεί και τι ποσό απομένει.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: