Η JP Morgan δεν περιμένει πια μια ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά υπολογίζει στο 55% τις πιθανότητες μιας ομαλής προσγείωσης της παγκόσμιας οικονομίας, έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

«Οι αιφνιδιαστικά θετικές εξελίξεις γύρω από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, τις επιδόσεις στο μέτωπο της προσφοράς στις ΗΠΑ και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες αμφισβητούν την άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια ‘βράζουν τον βάτραχο’ σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη», γράφουν οι αναλυτές του οίκου.

Η προηγούμενη εκτίμησή τους ήταν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις οδηγούν στο φαινόμενο του «βατράχου που βράζει», όπου τα προβλήματα γιγαντώνονται με τον καιρό, μέχρι τελικά να γίνουν πολύ σοβαρά. Ουσιαστικά, οι αναλυτές της JP Morgan ανησυχούσαν ότι τα υψηλότερα-για-περισσότερο επιτόκια θα έπλητταν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, θα ανέβαζαν το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών και θα επιβάρυναν το ΑΕΠ.

Όμως καθώς τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πιο θετική εικόνα, η JP Morgan δίνει πιθανότητες 55% στο σενάριο της ομαλής προσγείωσης τουλάχιστον έως τα τέλη του 2025, αλλά και πιθανότητες 30% σε ένα σενάριο που θέλει την παγκόσμια οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμα και χωρίς σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων περιορίζονται, η JP Morgan δεν διαπιστώνει επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την νομισματική σύσφιγξη περιορίζονται με γρήγορο ρυθμό.

Πραγματικά, τα εταιρικά αποτελέσματα στις ανεπτυγμένες αγορές ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το 2023, με τα περιθώρια κέρδους να παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, αποδεικνύοντας ότι η κερδοφορία είναι αιφνιδιαστικά ανθεκτική, παρά τα υψηλά επιτόκια.

Ανθεκτική είναι και η αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας συνοδεύει την αύξηση της απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη: