Περαιτέρω διασώσεις αμερικανικών τραπεζών προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit, μετά την κατάρρευση της First Republic Bank.

«Στις ΗΠΑ, πρόκειται για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών, δεν βλέπω καμία προβληματική τράπεζα να διασώζεται στην Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή Joumanna Bercetche του CNBC ο Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit.

«Νομίζω ότι στις ΗΠΑ, κρίνοντας από τη χθεσινή ημέρα, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες διασώσεις».

Η JPMorgan απέκτησε τη Δευτέρα τη σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, τα οποία περιλάμβαναν καταθέσεις ύψους περίπου 92 δισ. δολαρίων. Η κατάσχεση της First Republic ήρθε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη γενικότερη ανησυχία για τη σταθερότητα των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κορυφαίοι οικονομολόγοι δήλωσαν στο CNBC ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να εκθέσουν περισσότερες αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Αλλά οι τραπεζικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ιταλική UniCredit έχει την έδρα της, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπουν το ίδιο επίπεδο κινδύνου στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και αντιμετωπίζουν ισχυρότερη ρύθμιση.

Τόνισαν επίσης ότι η παρέμβαση της UBS για την εξαγορά και τη διάσωση της Credit Suisse έγινε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σουηδική Αραβία.

“Μπορεί να δείτε περισσότερες τέτοιες [διασώσεις] στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, αλλά στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εξαγορές δεν πρόκειται να αποτελέσουν μοχλό ενοποίησης”, δήλωσε ο Orcel στο CNBC.

Πρόσθεσε ότι μετά την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επί του παρόντος ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές είναι η αστάθεια.

Τα σχόλια του επικεφαλής της UniCredit έρχονται μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων της ιταλικής τράπεζας την Τετάρτη. Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 2,06 δισ. ευρώ (2,27 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο – ένα άλμα άνω του 41% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης CET capital 1, ένα μέτρο της φερεγγυότητας των τραπεζών, διαμορφώθηκε στο 16,05% για το τρίμηνο.

Οι μετοχές της UniCredit σημείωσαν άλμα περίπου 5% την Τετάρτη μετά τα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα