Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο πρώτο στρατηγικό σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Société Générale, Slawomir Krupa, στέλνοντας τις μετοχές της γαλλικής τράπεζας κάτω σχεδόν κατά 12% τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την τριετή στρατηγική που αποκαλύφθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Krupa μείωσε τους στόχους κερδοφορίας για τον δανειστή και προέβλεψε βραδύτερη ανάπτυξη σε αυτό που αποκάλεσε «ρεαλιστικό» νέο σχέδιο μετά από χρόνια αναδιαρθρώσεων.

«Δεν ευχαριστώ κανέναν», είπε στους Financial Times αφού οι αναλυτές ρώτησαν αν ήταν πολύ επιθετικός.

Ο Krupa, ο οποίος τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος τον Μάιο στην πρώτη αλλαγή Διευθύνοντος Συμβούλου της SocGen για 15 χρόνια, είπε ότι η τράπεζα θα στόχευε σε απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 9 και 10 τοις εκατό έως το 2026. Αυτό σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο 10 ανά σεντ έως το 2025.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας σε χρηματιστηριακή αξία θα στοχεύει επίσης σε ετήσια αύξηση εσόδων μεταξύ μηδέν και 2 τοις εκατό κατά μέσο όρο μεταξύ 2022 και 2026, χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο της για ανάπτυξη 3 τοις εκατό έως το 2025.

«Είναι μια ρεαλιστική πορεία, στην οποία οι υποσχέσεις είναι λιγότερο σημαντικές από την ικανότητά μας να τις εκπληρώσουμε», είπε ο Krupa στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το σωστό σχέδιο για την τράπεζα».

Πρόσθεσε ότι η SocGen θα είναι πειθαρχημένη σχετικά με το κεφάλαιο, περιορίζοντας το ποσό που διαθέτει στο φάσμα των επιχειρήσεών της και περιέγραψε εξοικονόμηση κόστους και κινήσεις για την απλοποίηση της δομής της τράπεζας.

Η αναλύτρια της Jefferies, Flora Bocahut, δήλωσε ότι «εξέπληξε αρνητικά από [την] έλλειψη αύξησης των εσόδων, τον αυξημένο στόχο κεφαλαίου, την περικοπή πληρωμών και την [απόδοση υλικών μετοχών] και από την έλλειψη λεπτομερειών».

Ερωτηθείς από τους FT σχετικά με το sell-off της μετοχής, ο Krupa είπε: «Η σημερινή στρατηγική δεν αφορά το σήμερα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για την επίδειξη της σταθερότητας της τράπεζας μακροπρόθεσμα.

Η τράπεζα προχώρησε σε μια σειρά αναδιαρθρώσεων υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Frédéric Oudéa, ενώ η τιμή της μετοχής της συνέχισε να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από το 2008 ένα αδίστακτο εμπορικό σκάνδαλο και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: