Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι τους και από αυτές μπορούν να χάνουν περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μαλλιών.

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης έρχεται όταν παρατηρείται μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών από αυτήν που συμβαίνει φυσιολογικά στο πλαίσιο ανάπτυξης των  μαλλιών

Οι παράγοντες τις τριχόπτωσης

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση είναι πολλοί και διαφορετικοί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

γήρανση
διαταραχές ορμονών (πχ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
υπερβολικό άγχος/ στρες
Κάποια γονίδια (πχ οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης)
εγκυμοσύνη
εμμηνόπαυση
διατροφικές ανεπάρκειες (πχ σιδήρου, ψευδαργύρου, πρωτεΐνης, βιταμίνης D)
απότομη και γρήγορη απώλεια βάρους
Διάφορες παθήσεις
Ορισμένες θεραπείες (πχ χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου)

Υπάρχουν αρκετά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για να είναι τα μαλλιά υγιή και να αναπτύσσονται σωστά. Από την άλλη πλευρά, μία διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των μαλλιών και τον ρυθμό απώλειάς τους. Πιο συγκεκριμένα, έλλειψη των παρακάτω συστατικών έχει βρεθεί πως μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη απώλεια των μαλλιών.

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι γνωστή ως μία μορφή αναιμίας και ένα από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση. Ο σίδηρος εμπλέκεται στο ρόλο των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Όσοι ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής, χρειάζεται να κάνουν τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την επαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Ψευδάργυρος

Παρόμοια με τη βιταμίνη D, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση. Το συγκεκριμένο μέταλλο παίζει ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του ιστού της τρίχας όσο και στην ανάπλαση του. Παραδόξως, η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου έχει επίσης συσχετιστεί με την τριχόπτωση, επομένως είναι καλό να προσέξουμε τη λήψη συμπληρωμάτων για να μην έχουμε περίσσεια του συγκεκριμένου μετάλλου.

Πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, η τριχόπτωση μπορεί περιστασιακά να οφείλεται στην μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης από την διατροφή. Όσοι ακολουθούν δίαιτες που αποκλείουν την πρωτεΐνη από την διατροφή τους ή που έχουν ακραίες διατροφικές συνήθειες (όπως πχ αυστηρές δίαιτες για την απώλεια βάρους) μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη σε πρωτεΐνες. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πρωτεΐνης μετατοπίζοντας και τις τρίχες της κεφαλής από φάση ανάπτυξης σε φάση ηρεμίας, οδηγώντας σε αυξημένη απώλεια τριχών.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι χρήσιμοι για την πρόληψη και τη θεραπεία της τριχόπτωσης επειδή έχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο.

Σπόροι chia

Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Θαλασσινά (στρείδια, γαρίδες κ.α)

Τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδαργύρο, πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12, θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την υγεία των μαλλιών. Οι γαρίδες επίσης εκτός από πρωτεΐνες, έχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ ακόμα προσφέρουν ψευδάργυρο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μούλιασμά τους σε νερό πριν την κατανάλωσή τους τα κάνει πιο εύκολα στο φαγητό, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητά τους.

Κόκκινο και λευκό κρέας

Το κόκκινο και το λευκό κρέας αποτελούν και αυτά βασικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου και αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, επειδή η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, θα ήταν καλό να καταναλώνεται έως μία φορά/εβδομάδα και να προτιμάται η κατανάλωση λευκού κρέατος, ψαριών και θαλασσινών.

Εκτός από τη διατροφή, προσοχή μπορεί να δοθεί και στον τρόπο περιποίησης των μαλλιών. Ορισμένα χτενίσματα και συνήθειες περιποίησης μαλλιών μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια. Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να συστήσει κατάλληλες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Φυσικά, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει αν κρίνει απαραίτητο και κάποιο φαρμακευτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι κατά τη περιποίηση των μαλλιών σας ή κάποια άλλη θεραπεία όπως η εμφύτευση μαλλιών ή η θεραπεία με laser ή η θεραπεία PRP.