To σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα δώσει έσοδα και από άλλους τομείς πλην της ενέργειας, βάζει σε πλήρη σε εφαρμογή η ΔΕΗ, με στόχο την ανάπτυξη 440.000 συνδέσεων οπτικών ινών στην περιοχή της Αττικής.
Ο διαγωνισμός συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε πριν λίγες εβδομάδες είναι μόνο η αρχή καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και να εξυπηρετεί 3 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2026.
Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δέκα συνολικά ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Γαλλική Circet Hellas, με διεθνή παρουσία στην ανάπτυξη δικτύων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, η Intrakat, η Egnatia Group, η EDIL Hellas, η Link, η Phoenix Engineering, η Telcoserv, η Εrgatikat, η Ergomak και η Artemis ATS.
Η ΔΕΗ θα αναπτύξει ένα δίκτυο πρόσβασης με βάση το μοντέλο της ENEL στην Ιταλία που θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο, με σκοπό να αναπτύξει ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ δεν θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες στην λιανική αγορά αλλά θα δραστηριοποιηθεί ως πάροχος χονδρικής.
Συνολικά θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.
Στο Περιστέρι από το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου το πιλοτικό πρόγραμμα θα εγκατασταθούν 268 χιλιόμετρα, στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη 251 χιλιόμετρα και στο Μαρούσι 248 χιλιόμετρα. Η οπτική ίνα της ΔΕΗ θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπως ο δήμος Παπάγου-Χολαργού, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Φιλοθέη, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη.
Στο ερώτημα με ποιους παρόχους θα συνεργαστεί η ΔΕΗ, η απάντηση είναι με όλους. Ωστόσο στις περιοχές που θα αναπτυχθεί έχει ήδη δίκτυο οπτικών ινών ο ΟΤΕ και λιγότερο οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Το μεγάλο πρότζεκτ της οπτικής ίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, το οποίο δουλεύεται εντατικά από την ΔΕΗ την τελευταία διετία και ξεκίνησε να στελεχώνεται με κόσμο που προέρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό χώρο.
Η αρχή έγινε από το Περιστέρι όπου ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη οπτικής ίνας που θα καλύψει 15.000 νοικοκυριά.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.
Διαβάστε ακόμη: