ΔΕΗ: Νέο ομόλογο. Σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά, θα προχωρήσει η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του radar.gr. 

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής.

To Νέο ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μας είπε πριν λίγο ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ : «περιμένουμε επιτόκιο γύρω  στο 3,3-3,6%. Κάνουμε την έκδοση τώρα γιατί υπάρχουν εξαιρετικά θεμελιώδη για τη ΔΕΗ και  θετικό διεθνές κλίμα.  Θα μειώσουμε  το   μέσο κόστος δανεισμού μας κάτω του 5%, παρ’ ότι μια αντίστοιχη 7ετής ομολογιακή έκδοση στην  Ελλάδα,   θα μας στοίχιζε φθηνότερα. Τέσσερις  μήνες μετά την προηγούμενη έξοδο, διαλέγουμε   το εξωτερικό αφού οι ξένοι θεσμικοί είναι πλέον βασικοί αρωγοί στην προσπάθειά μας και μας έχουν εμπιστοσύνη, οπότε τους ζητάμε μεγαλύτερη συμμετοχή».

Ηδη από τις 29 Ιουνίου το radar.gr έγραφε: «ΔΕΗ: θέλει πράσινο ομόλογο εδώ και τώρα» και εξηγούσε πως «οριστική   είναι η απόφαση του Γ.Στάσση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου της ΔΕΗ μέσα στον Ιούλιο ώστε να αντλήσει 300-400  εκατ. ευρώ.

Το λεγόμενο ομόλογο αειφόρου βιωσιμότητας θα έχει την ίδια δομή με τις δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν, δηλαδή με δέσμευση για συγκεκριμένη μείωση των εκπομπών CO2 και αυξημένο  επιτόκιο από το αρχικό αν δεν πετύχει τη μείωση.

Η ρήτρα αειφορίας στα  προηγούμενα ομόλογα ήταν η μείωση  40% των εκπομπών CO2 της επιχείρησης έως το 2023 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9-9,5  εκατ. τόνους. Θα έχει μάλιστα διάρκεια 7 χρόνια.Στα  δύο προηγούμενα  ομόλογα το επιτόκιο ήταν 3,875% και 3,67». Οι πληροφορίες του radar.gr επιβεβαιώθηκαν απόλυτα

Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.
Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια τελικούς πελάτες.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας.

Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου € 2 δισεκατομμυρίων στις 9 Ιουλίου 2021.