Ακόμη ένα βήμα μπροστά στον στρατηγικό σχεδιασμό της για την επέκταση σε νέους τομείς κάνει η ΔΕΗ, συστήνοντας μια νέα εταιρεία που θα προωθήσει το όραμα της επιχείρησης στον θαυμαστό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Olympus AI η οποία εγράφτηκε στο ΓΕΜΗ με ημερομηνία σύστασης την 30η Ιουλίου είναι η νέα θυγατρική, η οποία θα σηκώσει στους ώμους τις εμπορικές δραστηριότητες του ΑΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό που διερευνά τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΗ και θα ενσωματώσει στο επιχειρηματικό της μοντέλο, αναζητώντας πελατολόγιο στις τράπεζες, την υγεία, τις μεταφορές κι άλλους κλάδους με μεγάλο όγκο δεδομένων.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο αλλάζοντας τα πάντα ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, έχει επισημάνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης. Μαζί με τα data center συνιστά άλλωστε μία μεγάλη πρόκληση για τον ενεργειακό τομέα καθώς θεωρείται από τις υποδομές που αναμένεται να «ταρακουνήσουν» την ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια που συνεχίζει να είναι καθηλωμένη.
«Έχουμε φτάσει πλέον στο επίπεδο ωριμότητας να προχωρήσουμε στις πρώτες συνεργασίες», δήλωσε προ διμήνου στους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ αποκαλύπτοντας λίγες μέρες αργότερα, στο συνέδριο της Euroelectric την συνεργασία με την Αραβικών συμφερόντων DAMAC με σκοπό την ανάπτυξη data center που θα φιλοξενούν δραστηριότητες ΑΙ.
Το πρώτο ψηφιακό «εργοστάσιο» ισχύος 25 MW αναμένεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα είναι η αρχή καθώς τα σχέδια της Επιχείρησης είναι πολύ πιο φιλόδοξα στην συγκεκριμένη αγορά.
Η ΔΕΗ επωφελείται στον τομέα αυτό και από την απολιγνιτοποίηση, καθώς όπως έχει εξηγήσει η διοίκηση απελευθερώνει τεράστιες εκτάσεις γης που μπορούν να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη των data centers. «Τι χρειάζεται ένα data center; Χρειάζεται γη, χρειάζεται διασυνδέσεις, ΑΠΕ για να είναι πράσινο, χρειάζεται νερό για ψύξη και εμείς χρησιμοποιούμε νερό για ψύξη στους παλιούς θερμικούς μας σταθμούς. Προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά για να χτίσουμε data centers που θα φιλοξενούν δραστηριότητες ΑΙ» έχει δηλώσει ο κ. Στάσσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει στους αναλυτές ότι εργάζεται από κοινού με διεθνείς cloud service providers για να προσφέρει δυνατότητες AI As a Service (AIaaS), διασφαλίζοντας την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης καταρχήν στην ίδια την επιχείρηση.
Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια διεθνή κούρσα για την κατασκευή όλο και μεγαλύτερων κέντρων δεδομένων, με τις εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της αγοράς να προβλέπουν ότι οι επενδύσεις σε data center θα διπλασιαστούν μέσα σε πέντε χρόνια για να φτάσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
Οι πόροι που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία αυτών των υποδομών, και ειδικά η κατανάλωση ενέργειας, είναι ο μόνος περιοριστικός παράγοντας που θέτει όρια στην κούρσα της νέας τεχνολογίας.
Ένα απτό παράδειγμα εμποδίων της AI αποτελεί η περιοχή του Νορθάμπερλαντ στη Βρετανία, όπου η Blackstone, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορικών ακινήτων του κόσμου, αγόρασε έκταση 950 στρεμμάτων και σκοπεύει να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων κόστους 13 δισ. δολαρίων.
Δεν έχει όμως εξασφαλίσει ηλεκτροδότηση και πρέπει να διαπραγματευτεί το ζήτημα με τον διαχειριστή του βρετανικού δικτύου με το Reuters να κρίνει αβέβαιη την συμφωνία.
Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς αναλύσεις της Goldman Sachs κάθε αίτημα κειμένου που υποβάλλεται στο ChatGPT απαιτεί δεκαπλάσια ενέργεια σε σχέση με μια αναζήτηση στην Google. Επίσης η παραγωγή συνθετικών εικόνων με μοντέλα ΑΙ καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση ενός κινητού, αναφέρει άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ.
Οι εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν πλέον κέντρα δεδομένων με κατανάλωση 200 έως 500 μεγαβάτ, με τη Morgan Stanley να υπολογίζει το κόστος τα 10 εκατ. δολάρια ανά μεγαβάτ.
Αυτό σημαίνει ότι η ΑΙ θα γίνεται όλο και πιο ενεργοβόρα. Τα κέντρα δεδομένων κατανάλωσαν το 2022 περίπου 460 τεραβατώρες ενέργειας, νούμερο που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας παραγωγή.
Ειδικά στην Ευρώπη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ποσοστό θα αυξηθεί από το 1 στο 4 τοις εκατό έως το 2035.