Έως πριν πέντε χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη… μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας.

Τότε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 278 εκατ. ευρώ (!!) που την έφερνε στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Ο λόγος για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που πλέον, με την αλλαγή πολιτικής στο κράτος – μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 – και κυρίως τη νέα εποχή στο management της Επιχείρησης, έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο, δεσπόζοντας σε deals και εξαγορές, «παίζοντας» με ίσους όρους στη μεγάλη μάχη της ενεργειακής μετάβασης.

Με την αλλαγή στο management η ΔΕΗ βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας να σηκώσει πολύ μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές τόσο μέσα από αύξηση κεφαλαίου, όσο και έκδοσης ομολόγων.

Μετά την κεφαλαιακή θωράκιση και το ευρύτερο νοικοκύρεμα έλαβε χώρα και εθελουσία έξοδος, αλλά και σταδιακή αλλαγή στο στελεχιακό μωσαϊκό της επιχείρησης.

Έχοντας εξορθολογήσει σημαντικά τα οικονομικά της, η ΔΕΗ κινήθηκε επιθετικά σε επιχειρηματικό επίπεδο θέλοντας να «τρέξει» και να καλύψει το χαμένο έδαφος, κάνοντας μπαράζ επενδυτικών κινήσεων, κυρίως προς το άνοιγμα προς τη βιώσιμη ενέργεια.

Η δημοσιοποίηση της δεσμευτικής και επεκτατικής κίνησης της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η αποδυνάμωση της Nova και η πτώση της αποτίμησης που ευνοεί την CVC στην υπόθεση εξαγοράς!

Οι μεγάλες συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και συνεργασίες κορυφής, όπως η μεγάλησυμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW, η ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, καθώς και η σύμπραξη με ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Επίσης σημαντική και η συμφωνία με τον όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Συνάμα, έγινε και μπαράζ μικρότερων εξαγορών όπως το χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera, καθώς και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. Μέσα στο 2023 η ΔΕΗ έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά μη τραπεζικό τομέα, καθώς προχώρησε στην απόκτηση της Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές.

Μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Την ίδια ώρα, θέλοντας να… καθετοποιήσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της, η Επιχείρηση ήθελε δίκτυο λιανικής, αποκτώντας την αλυσίδα Κωτσόβολος έναντι 200 εκατ. ευρώ.

Μετά την Ρουμανία, σειρά έχουν η Βουλγαρία και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) για την ΔΕΗ

Η νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Χθες λοιπόν η ΔΕΗ έκανε νέο πολύ μεγάλο μπαμ, ανακοινώνοντας μια νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία. Πρόκειται για την εξαγορά 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, 6MW συστημάτων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, σε λειτουργία.

Η ΔΕΗ σύναψε δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Το κόστος της συναλλαγής θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το εν λόγω deal ένα από τα τρία – τέσσερα κορυφαία που έχουν κάνει ελληνικών συμφερόντων εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας. Μέσω αυτού του deal η Επιχείρηση θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΔΕΗ στο Λονδίνο: Στόχος για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και επενδύσεις 9 δισ.

Ηγέτιδα στη ΝΑ Ευρώπη

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία ηλεκτρική εταιρεία της ΝΑ Ευρώπης, με δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διανομή και την εμπορία προηγμένων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,5GW, αποτελούμενη από θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ με συνολική ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 20TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση των δικτύων της ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,8 εκατ. πελάτες, παρέχοντάς τους περίπου 33TWh ενέργειας και ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μεγέθη

Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 927 εκατ. ευρώ παρουσίασε η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 228 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023.

Top pick η μετοχή της ΔΕΗ για την Eurobank Equities- Τιμή στόχος τα 13€

Το ράλι της μετοχής την πενταετία

Όπως προαναφέρθηκε, στα μέσα Μαΐου του 2019 η μετοχή της ΔΕΗ είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ!

Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο, ενώ κέρδη κοντά στο 80% είχε το 2020.

Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σε ποσοστό 761% αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» της αγοράς, ενώ από το ναδίρ της 16ης Μαρτίου 2020, όταν όλη η αγορά βούλιαξε λόγω του σοκ του Covid-19 και η μετοχή έπεσε στα 1,55 ευρώ, καταγράφει άνοδο +611%. Παράλληλα, με κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ, έχει ανέβει πλέον στην 8η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, ενώ πέτυχε ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2007 όταν έκλεισε στα 37,10 ευρώ! Παράλληλα, έχει ιστορικό χαμηλό στα 1,13 ευρώ από τις 5 Ιουνίου 2012.

Διαβάστε ακόμη: