Η άνοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, μετά το ράλι στην Wall Street, χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από τις εντολές αγορών – και τον σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών- στους μετοχικούς τίτλους της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας και δευτερευόντως των υπολοίπων τραπεζών και των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης!
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, το ενδιαφέρον για τις μετοχές της ΔΕΗ και της Εθνικής δεν ήταν τυχαίο, ούτε αποσπασματικό αλλά φέρεται να αποδίδεται στην διαβεβαίωση που έχουν Έλληνες και ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, ότι αυτά τα 2 μεγάλα stories του ελληνικού χρηματιστηρίου …ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι!
Και αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι στην εξέλιξη των δύο αυτών stories, εκ των οποίων το ένα, δηλαδή η ΔΕΗ, είναι απολύτως επιτυχημένο, και το άλλο, δηλαδή η Εθνική, αποτελεί το πιο φιλόδοξο project εμπλέκονται κοινά πρόσωπα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντονίζουν τεχνοκρατικές διαδικασίες και καθορίζουν καταστάσεις στο πιο υψηλό επίπεδο!
Οι πληροφορίες λένε πως η ΔΕΗ, μετά τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αφού πούλησαν οι ….βιαστικοί, ρευστοποιώντας βραχυπρόθεσμα κέρδη, ετοιμάζεται για περαιτέρω ανοδική κίνηση και διαμόρφωση υψηλότερου επιπέδου τιμών.
Και η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί τόσο από τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης όσο και από την επιθετική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει όσον αφορά επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και σοβαρές και αξιοσημείωτες εξαγορές!
Στην Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις τρέχουν και τα πλάνα, όπως και οι κεντρικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των συντονιστών – διεθνών οίκων, γράφονται και ξαναγράφονται επί τη βάσει οικονομικό – πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων, ισορροπιών και αλλεπάλληλων ανατροπών!
Υπό την οπτική γωνία αυτή, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακή αποκατάσταση των ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων πλευρών που καθορίζουν τους όρους του χρηματιστηριακού παιχνιδιού και των ιδιωτικοποιήσεων, με συνέπεια το σίριαλ του placement του 20% των μετοχών της Εθνικής, από το 41% που συνολικά κατέχει το ΤΧΣ, να συνεχίζεται!
Ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω, επισημαίνουν ότι το placement του ΤΧΣ θα γίνει, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, η ιδιωτικοποίηση δεν αναιρείται!
Ωστόσο, το πότε θα γίνει το placement του ΤΧΣ θα καθοριστεί από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, αλλά και από το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών τον Μάιο 2022, σκέψη που σύμφωνα με πολιτικές πηγές αποτελεί ένα σενάριο που ξαναμπαίνει στο τραπέζι!
Ελλάκτωρ: Ήρθαν για να μείνουν οι Ολλανδοί- Το «μικρό Ελληνικό» των 200 εκατ. και η ηχηρή απάντηση
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η επικράτηση της Reds στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το «μικρό Ελληνικό» στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποτελεί και την πιο ηχηρή απάντηση των Ολλανδών, ότι δεν είναι οι «παίκτες» του Χρηματιστηρίου και «κυνηγοί υπεραξιών» όπως θέλουν σκοπίμως πολλά και διάφορα «συστήματα» να τους παρουσιάσουν, αλλά ήρθαν για να μείνουν…
Και είναι προφανές, πως κανένας επιχειρηματικός όμιλος δεν εκταμιεύει 40 εκατ. ευρώ, μέσα από έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε δεσμεύεται με μια τεράστια επένδυση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν έχει μακροπρόθεσμο πλάνο και σχεδιασμό!
Υπό αυτή την έννοια, η «νίκη» του Ελλάκτωρα και των Ολλανδών στην Κρήτη, αποκτά μια ουσιαστική σημειολογία!
Καθώς πρώτον επιτυγχάνεται επί των ισχυρών «παικτών» του real estate, όπως η Dimand για παράδειγμα, που οι καλά πληροφορημένοι γνωρίζουν ότι κινείται σε μόνιμη βάση (κρυφά ή φανερά) παρέα με την Prodea του Καρυτινού και την Grivalia του Χρυσικού, ενώ ενίοτε παίζει μπάλα και ο περίφημος Παπαλέκας της Μυκόνου, της Ρουμανίας, του Ρέμου και των άλλων παιδιών…
Δεύτερον, λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο όμιλος Ελλάκτωρ δέχεται σφοδρή επίθεση από τους «εφοπλιστές» Μπακοκαυμενάκηδες, Σάκηδες, Εξάρχου και …λοιπές δυνάμεις.
«Τρίζουν» καρέκλες στο Μαξίμου και πέριξ …
Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, με αφορμή τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον προβληματισμό για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που αγγίζουν και επηρεάζουν σε υψηλό βαθμό μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε ένα ξεκαθάρισμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο στενό του επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου και πέριξ…
Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται προβληματισμένος όσον αφορά την απόδοση 3-4 – και πλέον- προβεβλημένων υπουργών, οι οποίοι δείχνουν σημάδια κόπωσης ή επανάπαυσης και περισσότερο προσομοιάζουν με …νταραβεριτζήδες και ρουσφετολόγους, παρά με κυβερνητικά στελέχη που όφειλαν να είναι με «το μαχαίρι στα δόντια» και να υποστηρίζουν την κυβερνητική γραμμή και το εθνικό πλάνο!
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος με ορισμένους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχει διαπιστώσει σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, κυρίως λόγω ανεπαρκών νομοθετημάτων, καθώς και στον συντονισμό κρίσιμων τομέων της οικονομίας!
Υπό αυτή την έννοια, βάσει των νέων συνθηκών και δεδομένων που διαμορφώνονται, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στηριζόμενος σε αυτούς που ξέρει και εμπιστεύεται, όλους όσοι θεωρούνται – και είναι – «δικοί του» άνθρωποι, και όχι σε αυτούς που διαπλέκονται με συμφέροντα, έχουν δική τους προσωπική ατζέντα και κάνουν «παιχνίδι» στις πλάτες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για ίδιον όφελος!
Την ίδια ώρα σοβαρός προβληματισμός επικρατεί και σε σχέση με την κομματική και πολιτική «εικόνα και εκπροσώπηση» της ΝΔ και της κυβέρνησης στην Κρήτη, όπου ο Ν. Ανδρουλάκης επέδειξε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μια αξιοσημείωτη δυναμική!
Υπό αυτή την έννοια, διαφαίνονται θεσμικές αλλαγές στον ορίζοντα, οι οποίες αγγίζουν πρόσωπα και προκαλούν ανακατατάξεις! Καθώς αναζητούνται οι «Κρητικάρχες» που αποδεδειγμένα σε κυβερνητικό επίπεδο μπορούν να σηκώσουν το βάρος…
Βεβαίως, την ώρα τούτη, «λυτοί και δεμένοι» εκ Κρήτης ορμώμενοι, κυρίως εξωθεσμικοί με δυνατότητα παρέμβασης, που μπαινοβγαίνουν στα σαλόνια της εξουσίας, (συνήθως με ανεπιτυχή αποτελέσματα στα ζητήματα και τις υποθέσεις που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας) προσπαθούν να ανατρέψουν ή έστω να σταματήσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά το μείζονος σημασίας «Κρητικό ζήτημα» που έχει προκύψει! Και να διασωθούν παραμένοντας στις θέσεις τους συγκεκριμένα πρόσωπα! Ιδωμεν…
Στα 940 εκατ. εκτοξεύτηκε το κόστος απόκτησης της ΔΕΠΑ Υποδομών! Αντίστοιχη των 2 δις. του ΔΕΔΔΗΕ!
Στα επίπεδα περίπου του 1 δις. ευρώ,(940 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) διαμορφώθηκε τελικά το ποσό που κατέβαλε στο σύνολο το κοινοπρακτικό σχήμα Italgas- ομίλου Κοπελούζου, για την απόκτηση μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία (που προκήρυξε και διοργάνωσε επιτυχώς το ΤΑΙΠΕΔ), του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών!
Καθώς και του 49% των μετοχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, (θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών κατά 51%), από την ιταλική ENI gas e luce, που αποτελούσε δέσμευση η οποία είχε ενταχθεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Η Italgas, αποτελεί την πρώτη εταιρία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των προοπτικών της οικονομίας της χώρας.
Σε συνεργασία με τον ενεργειακό όμιλο του Δ. Κοπελούζου, η Italgas υπέβαλε τελική πρόταση μετά και από την βελτιωμένη προσφορά της προς το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 733 εκατ. ευρώ, στην οποία εάν συνυπολογιστούν διάφορες επιβαρύνσεις της τάξης του 15% συν το ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από την ΕΝΙ, τότε το συνολικό τίμημα που καταβάλλεται ως αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτοξεύεται στα 940 εκατ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες που ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για συνολικό τίμημα γύρω στα 800 εκατ. ευρώ!
Υπό αυτή την έννοια, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θεωρείται ως άκρως επιτυχημένη αποκρατικοποίηση που απέφερε στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ (κάτοχος του 35% των μετοχών) ένα πολύ υψηλό για τα δεδομένα των καιρών τίμημα, συν το κόστος απόκτησης ΕΔΑ ΘΕΣΣ από την ΕΝΙ, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ιλιγγιώδες ποσό των 2,1 δις. που προσέφερε η Αυστραλιανή Macquarie για να αποκτήσει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ!