Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση στα τέλη του καλοκαιριού, ο οποίος δεν ήταν ευρύς και αδιαμφισβήτητα …δεν προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού, ο πρωθυπουργός φέρεται – κατά πληροφορίες- αποφασισμένος να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο ανανέωσης και βελτίωσης του κυβερνητικού σχήματος!

Προς την έξοδο οι «διαπλεκόμενοι» και αυτοί που δεν τραβάνε!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την κινητοποίηση σχεδόν 300 χιλιάδων πολιτικοποιημένων πολιτών, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου κατά κοινή παραδοχή υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που «δεν τραβάνε» ή κινούνται σε «άλλο μήκος κύματος» από την κεντρική γραμμή!

Υπάρχουν ακόμη και ορισμένοι, στις παρυφές ή και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, για τους οποίους φημολογείται ότι «διαπλέκονται» με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ή λειτουργούν καθ’ υπόδειξη τους, μέσα από παρεμβάσεις, νομοθετήματα και άσκηση επιρροής!

Το νέο μοντέλο (μπες – βγες) ανανέωσης και εκσυγχρονισμού

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει στην κυβέρνηση το μοντέλο των μεμονωμένων διορθωτικών αλλαγών, σε μια τακτική αλά μπάσκετ (ένα άθλημα άλλωστε που το αγαπά) όπου οι αλλαγές δεν θα είναι εφάπαξ , όπως στους ανασχηματισμούς, αλλά του τύπου «μπες – βγες» (ένας – ένας) από τον κυβερνητικό αγωνιστικό χώρο!

Στο στόχαστρο 4-5 πρωτοκλασσάτοι υπουργοί και στελέχη του στενού πυρήνα εξουσίας!

Υπό αυτή την έννοια οι πληροφορίες λένε πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη το «νέο σύστημα αλλαγών», με πρώτους υποψήφιους 4-5 πρωτοκλασάτους και προβεβλημένους υπουργούς!

Καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη στον στενό πυρήνα της κεντρικής εξουσίας που απογοητεύουν με τις εμμονές, τις σκοπιμότητες και τις υστερίες, να «μπαίνουν στη σειρά» προς σταδιακή αντικατάσταση τους, με πρόσωπα νέα, άφθαρτα που θα φέρουν φρεσκάδα και ενθουσιασμό στο κυβερνητικό σχήμα και θα βελτιώσουν την εικόνα του στα μάτια της κοινωνίας, σε μια χρονική στιγμή σοβαρών εξελίξεων, ανατροπών και νέων συμμαχιών – ισορροπιών στην κεντροαριστερά!

Η παρέμβαση εξωθεσμικού «τοπικού παράγοντα» για να μπλοκαριστεί η επικείμενη πρώτη αλλαγή!

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό, που θεωρείται μοντέρνο και εκσυγχρονιστικό καθώς δεν ανατρέπει τη μορφολογία μιας κυβέρνησης, αλλά επιφέρει μεμονωμένες συνεχείς βελτιώσεις σε τομείς που «πάσχουν» ή έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις, έχει το μειονέκτημα ότι σε κάθε επικείμενη αλλαγή, πιθανόν να εμφανίζονται εξωθεσμικά συμφέροντα που πάνε να την μπλοκάρουν!

Επί του προκειμένου, μαθαίνω ότι μία εκ των 4-5 αλλαγών υπουργών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν σταδιακά, ειδικότερα η πρώτη σε σειρά προτεραιότητας που επρόκειτο να υλοποιηθεί άμεσα, σκοντάφτει σε «τοπικούς παράγοντες» που έχουν κινήσει «γη και ουρανό» για να την αποτρέψουν, υιοθετώντας απίθανη επιχειρηματολογία (μέχρι και τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ)!

Ο νταραβεριτζής υπουργός με την προσωπική ατζέντα και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων

Το ίδιο λίγο πολύ φέρεται να ισχύει και με υπουργό – νταραβεριτζή, μετρ των εξυπηρετήσεων και της δικής του προσωπικής ατζέντας, που με τις μεθοδεύσεις του εκθέτει συνεχώς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό!

Και αυτός, χρησιμοποιώντας «λυτούς και δεμένους» προσπαθεί να διασώσει τη θέση του, παντί τρόπο!

Υπό την έννοια αυτή, το νέο μοντέλο κυβερνητικών αλλαγών αλά μπάσκετ, φαντάζει πράγματι μοντέρνο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, με την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πίσω στην εφαρμογή των σκέψεων του και αποφασιστικά θα στηρίξει το «νέο σύστημα» ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, πετώντας στη θάλασσα, έστω μία – μία, τις σαβούρες πάνω από το καράβι..