Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, μοιραία ανατρέπουν υφιστάμενες καταστάσεις και σχεδιασμούς και προκαλούν εξελίξεις και ανατροπές!

Τι απασχολεί το Μητσοτάκη τόσο σε πολιτικό, οικονομικό, εσωτερικό και διεθνές επίπεδο

Κατ’ αρχήν, το τοπίο σχετικά με την έκβαση της πανδημίας του κορωνοιού, είναι θολό, ασαφές!

Τόσο σε σχέση με το εν εξελίξει τέταρτο κύμα που αφορά την μετάλλαξη «Δέλτα», που την ώρα τούτη προκαλεί περιοριστικά μέτρα και μίνι λοκντάουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία και αλλού όσο και σε σχέση με την παράλλαξη «Όμικρον» του κορωνοιού, η μεταδοτικότητα της οποίας δεν έχει απολύτως ξεκαθαριστεί, όπως και το εάν ανταποκρίνεται στα εμβόλια ή διαφεύγει, καθώς και το κατά πόσον προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και βαριά νόσηση!

Επιπροσθέτως, σε οικονομικό επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία την ώρα τούτη μαστίζεται από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό που απειλεί ομόλογα, επιτόκια και νοικοκυριά, καθώς και από την διαμόρφωση στα ύψη των τιμών της ενέργειας, που απειλούν πρωτίστως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα!

Την ίδια στιγμή, ένα φλέγον ζήτημα, της παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απασχολεί εντόνως την ελληνική κυβέρνηση.

Και τούτο διότι το πρόγραμμα λήγει τον προσεχή Μάρτιο! Βεβαίως στις 16 Δεκεμβρίου το ζήτημα θα συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ, με τις πληροφορίες να φέρουν την κυρία Λαγκάρντ να αποφεύγει προς το παρόν να δεσμευτεί ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει από τον Μάρτιο και μετά.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, μολονότι το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα επιτύχει για το 2022 ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, εντούτοις το ζήτημα έγκειται στο ότι η χώρα δεν έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα!!!

Ταυτοχρόνως, στην εσωτερική πολιτική σκηνή τα δεδομένα επίσης δείχνουν, έστω προσωρινά, να διαφοροποιούνται, υπό την έννοια ότι η τεράστια συμμετοχή της κοινωνίας στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ κατέδειξε μια δυναμική αξιοπρόσεκτη, με φόντο ιδίως τις εθνικές εκλογές που θα διενεργηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου πρώτον, δεν μπορούν να είναι βέβαιοι κατά πόσον η πανδημία του κορωνοιού και ειδικότερα ο άγνωστος παράγων της μετάλλαξης «Όμικρον» θα επηρεάσει – και σε ποιο βαθμό- την έκβαση του ελληνικού τουρισμού!

Δεύτερον, δεν μπορούν να αισθάνονται καμία βεβαιότητα ότι η Λαγκάρντ θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του Μαρτίου! Οι ενδείξεις είναι μεν θετικές, λόγω εύθραυστων ρυθμών ανάπτυξης των χωρών μελών, εξαιτίας πληθωριστικών πιέσεων και υψηλών τιμών στην Ενέργεια, ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές πιέσεις από χώρες που τάσσονται ενάντια στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής!

Τρίτον, σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται καλύτερο, ως σκέψη, με αφορμή τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, να προκληθούν καταστάσεις και να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογική αναμέτρηση που θα βρει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης απροετοίμαστα, πριν προλάβουν να διαμορφώσουν σαφή πολιτικό λόγο και πρόταση στην κοινωνία.

Τέταρτον, υπάρχει πάντα στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, το ζήτημα των πυρκαγιών, ο κίνδυνος επανάληψης του εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού, που αν τυχόν επαναληφθεί θα επηρεάσει αδιαμφισβήτητα το εκλογικό αποτέλεσμα!

Πως μπορείς επομένως να αισθάνεσαι ασφαλής απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή, όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι;

Σε γενικές γραμμές, αυτές είναι οι σκέψεις που απασχολούν τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, εάν θα γίνουν με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2023 ή νωρίτερα! Δηλαδή τον προσεχή Μάιο ή το Φθινόπωρο!

Και για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αυτή την ώρα μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, ως ένα ισχυρό σενάριο, η διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Μάιο …