Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, εκ μέρους της «Ελληνικά Πετρέλαια» ο γενικός διευθυντής στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου, Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, Ιωάννης Αψούρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas SpA, Paolo Gallo και ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas NewCo SRL, Pier Lorenzo Dell’orco.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε διάστημα περίπου τριών μηνών από την ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή και επισήμανε ότι «επιδίωξη του Ταμείου είναι η ανάδειξη των περιουσιακών στοιχείων που έχει υπό τη διαχείρισή του και η δημιουργία υπεραξίας από την αξιοποίησή τους». «Πιστή σε αυτή τη φιλοσοφία είναι και η σημερινή συμφωνία που υπογράψαμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία αναμένουμε να δούμε να αναπτύσσεται δυναμικά υπό τη σκέπη του νέου μετόχου της» σημείωσε.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της πρέσβεως της Ιταλίας, Patrizia Falcinelli, του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου της Italgas, Alberto Dell’acqua, του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Υποδομών, Χαρίτωνας Κυριαζής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Χατζής.

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης. Όπως ανέφερε, η συμφωνία «με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη… αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και «αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, συμβάλλοντας στην υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων με πράσινο αποτύπωμα και δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας».

«Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη της επένδυσης θα επιβεβαιώσει τη στόχευση όλων μας για την υλοποίηση επενδύσεων που θα διακρίνονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Πέφτουν υπογραφές με συμμαχία Italgas – Κοπελούζου