Η διαρκής πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες που ενισχύει την ανθεκτικότητά τους, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του outlook από «Σταθερό» σε «Θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους (BBB-low), όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Ένας πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παρέχουν περαιτέρω πιστώσεις στην οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές του καναδικού οίκου. Ο τραπεζικός τομέας μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) και βελτίωσε την ποιότητα των κεφαλαίων του, χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας.
«Αναμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί στο μέλλον. Επιπλέον, η κυβέρνηση, μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πιθανότατα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να διαθέσει τις υπόλοιπες συμμετοχές της σε ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας σε μια πιο διαφοροποιημένη μετοχική δομή που μειώνει τις διασυνδέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ελληνικό κράτος», σημειώνουν οι αναλυτές.
Θετικά αλλά και τρωτά σημεία
Ωστόσο, τονίζουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία κληρονομιά από το παρελθόν που σχετίζονται με διασυνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσού των εγχώριων κρατικών ομολόγων στα βιβλία των τραπεζών καθώς και των μεγάλων κρατικών εγγυήσεων.
Η αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ, που ανακοινώθηκε ήδη στα τέλη του 2023, ήταν μια θετική εξέλιξη στον κλάδο, καθώς οδήγησε σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και μείωσε τις διασυνδέσεις με το ελληνικό κράτος. Το ΤΧΣ εκχώρησε πλήρως τις μετοχές του σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και εν μέρει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) επιστρέφοντας στο δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ. Πλέον το ΤΧΣ, που είχε μεγάλα μερίδια σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες, διατηρεί περίπου 18% στην Εθνική και ποσοστό περίπου 72,5% στην Attica Bank.
Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 35% ενώ η κίνηση πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη NPEs του τραπεζικού συστήματος να υποχωρήσει περαιτέρω.
Καθοδηγούμενος κυρίως από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής (HAPS), ο δείκτης NPEs μειώθηκε στο 7% τον Μάρτιο του 2024 από το ανώτατο όριο του 49,2% τον Ιούνιο του 2017 και προσεγγίζει αυτόν των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, ο δείκτης NPEs των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος.
Καθώς ο δείκτης NPEs του τραπεζικού τομέα πλησιάζει αυτόν του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ, οι τράπεζες πιθανότατα θα ωφεληθούν από την άποψη του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, βελτιώνοντας την ικανότητά τους τόσο να παράγουν κέρδη όσο και να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία.
Η σημαντική μείωση των NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση στον τραπεζικό τομέα σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνει την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκε σε 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με 3,1% ετησίως τον Ιούλιο του 2023. Αυτό είναι το κλειδί υπό το πρίσμα της ανάγκης για επιτυχημένη κατανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά αναμένουμε επιτάχυνση στο μέλλον, γράφει ο οίκος. Η παροχή πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με τους ευρωπαϊκούς ομολόγους της.
Τέλος, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και άρχισαν επίσης να διανέμουν μερίσματα, ένα ακόμη σημάδι αποκατάστασης της κανονικότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους στο 44% στο τέλος του 2023, πτώση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
Διαβάστε ακόμη:
-
Microsoft data centers: Καθυστερούν ακόμα και οι εμβληματικές επενδύσεις
-
Πρώην μοντέλο τεμαχίστηκε και πολτοποιήθηκε σε μπλέντερ από τον σύζυγό της
-
Μητσοτάκης για λειψυδρία: Όχι αυξήσεις στο νερό – Λύση η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών
-
Έλον Μασκ: Η χυδαία πρόταση στη Σουίφτ μετά την στήριξή της στη Χάρις – «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»