Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, λίγες ώρες πριν την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, όταν πρότεινε το συγκεκριμένο νομοθέτημα και το υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο και ήρθε στη Βουλή, ήξερε προφανώς ότι θα υπάρχουν και διαφωνίες στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, άλλωστε το βλέπουμε και σε επίπεδο κοινωνίας ότι υπάρχουν αντιρρήσεις».

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ανάφερε «υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στα υπόλοιπα κόμματα. Περιμένουμε λοιπόν ότι θα γίνει νόμος έτσι ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας να έχουν δικαιώματα και κυρίως τα παιδιά τους, ενώ στη ζωή της πλειοψηφίας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να μπω σε αριθμούς, περιμένουμε την ψηφοφορία το βράδυ».

Κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξει πολιτικό θέμα, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που είτε θα απόσχουν είτε θα καταψηφίσουν, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επανέλαβε ότι θα υπάρχουν διαφωνίες, όπως καταγράφονται και σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, κομμάτι της οποίας είναι και οι βουλευτές.

«Το βλέπετε όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία, το βλέπετε και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι έχει φέρει και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει θέσεις οι οποίες προφανώς και δεν υιοθετούνται από το συγκεκριμένο, όπως παραδείγματος χάριν το ζήτημα της παρένθετης μητέρας, όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμα και από κάποιον μεμονωμένο ή το γονέας 1 γονέας 2 που δεν υπάρχουν τώρα. Ξέρουμε λοιπόν ότι θα υπάρχουν διαφωνίες. Από εκεί και πέρα, η στάση ενός βουλευτή απέναντι στην κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από ένα νομοσχέδιο, ειδικά για κάποιο νομοσχέδιο που αφορά ζήτημα δικαιωμάτων, αλλά στο σύνολό του. Περιμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

«Επειδή γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση, ότι είπε περί αποχής, ο πρωθυπουργός φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί και να ψηφιστεί προφανώς και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ζητήματα συνείδησης» ανέφερε ακόμα ο κ. Τσιόδρας.

Σχετική με την αναμενόμενη με έντονο ενδιαφέρον τοποθέτηση του κ. Σαμαρά σήμερα από το βήμα της Βουλής, όπου αναμένεται να εκθέσει το ιδεολογικό πλαίσιο της διαφωνίας του με το εν λόγω σχέδιο νόμου, ο κ. Τσιόδρας είπε τα εξής. «Εγώ δεν πρόκειται να αναφερθώ σε μια ομιλία η οποία δεν έχει γίνει ακόμη, δηλαδή να πω το τι θα πει ο κύριος Σαμαράς. Είναι απόψεις τις οποίες έχει καταθέσει, είναι γνωστές. Μένω σε αυτό και περιμένω βέβαια να ακούσω τη σημερινή ομιλία».

Ως προς το κατά πόσο μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να προκαλέσει δημοσκοπικές διαρροές οι οποίες ενδεχομένως να παγιωθούν ενόψει των Ευρωεκλογών, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι «πηγαίνοντας προς τις εκλογές και μάλλον φτάνοντας τη μέρα των εκλογών, κάποιος ο οποίος ψηφίζει, βάζει στη ζυγαριά τα πάντα, όπως έκανε και τον Ιούνιο και τον Μάιο. Δεν ψήφισε μόνο με βάση ένα ζήτημα, κάνει ένα συνολικό απολογισμό της κυβέρνησης, βάζει ζητήματα στα οποία συμφωνεί, ζητήματα στα οποία διαφωνεί. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο μια ανακατανομή ψήφων μεταξύ των κομμάτων, κάποιοι δηλαδή να μετατοπίζονται σε κάποια άλλα, παρά μια διαρροή. Υπάρχει βεβαίως ένα κομμάτι που είναι στο δεν έχω αποφασίσει, δεν ξέρω δεν απαντώ. Νομίζω ότι πηγαίνοντας προς τις εκλογές οι πολίτες θα εκτιμήσουν τα πάντα».

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι μεσολαβούν τέσσερις μήνες έως τις Ευρωεκλογές και πως οι πιο ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το αν πολίτες οι οποίοι διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή για κάποιες άλλες πλευρές, θα εκφραστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μπορούν να γίνουν κοντά στις εκλογές, όχι σήμερα.

Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, ο κ. Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Η νομοθετική αρμοδιότητα είναι υπόθεση της κυβέρνησης που εισηγείται, της Βουλής που αποφασίζει. Δεν είναι υπόθεση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία έχει πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και νομίζω ότι είναι σαφές ότι το τι θα γίνει στη Βουλή είναι υπόθεση των πολιτικών. Δεν είναι υπόθεση της Εκκλησίας».

«Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει συμφωνία προφανώς της Εκκλησίας. Άλλωστε δεν είναι υπέρ του πολιτικού γάμου, ούτε των ετερόφυλων ζευγαριών, πόσο μάλλον των ομόφυλων. Ξέρω ότι ο γάμος είναι από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, ο θρησκευτικός γάμος εννοώ και αυτόν δέχεται η Εκκλησία. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι με δεδομένο αυτό, ότι δηλαδή θα υπήρχε αντίρρηση από την πλευρά της Εκκλησίας, μέχρι σήμερα έχει κινηθεί, θα έλεγα με έναν μετριοπαθή τρόπο. Δεν είδαμε ούτε μεγάλα συλλαλητήρια, ούτε εξαλλοσύνες εκτός από μεμονωμένους ιεράρχες, λέω συνολικά για την ηγεσία της Εκκλησίας. Και βεβαίως, εκτός από αυτά τα οποία είδαμε τώρα, το να μιλάει για ονομαστική ψηφοφορία, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι που δεν είναι στην αρμοδιότητα της Εκκλησίας» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Διαβάστε ακόμη: