Το καλό μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο και το γρήγορο ακόμα πιο γρήγορο, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από το συγκεκριμένο Cupra Formentor VZ5.

Τώρα θα μας ρωτήσετε, με ποια «αναβολικά» μπορεί να γίνει ταχύτερο το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής της Cupra;

Το «ντοπάρισμά» του ανέλαβε ο γνωστός γερμανικός βελτιωτικός οίκος ABT Sportsline, ο οποίος έχει ταλέντο στο «πείραγμα» μοντέλων που ανήκουν στον Όμιλο Volkswagen. Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι το κορυφαίο Formentor VZ5 τροφοδοτείται από πεντακύλινδρο turbo κινητήρα 2.5 λίτρων, απόδοσης 390 ίππων και 480 Nm ροπής. Συνδυάζεται με σύστημα τετρακίνησης 4Drive και με αυτόματο κιβώτιο DSG διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Χρειάζεται μόνο 4,2 δευτ. για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 250 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρία η παραγωγή του Formentor VZ5 θα είναι περιορισμένη, καθώς δε θα ξεπεράσει τα 7.000 αντίτυπα.

Ορισμένα από αυτά, όμως, θα έχουν την τύχη να είναι πιο «προικισμένα», καθώς η ABT Sportsline, επεμβαίνοντας στη χαρτογράφηση του κινητήρα, κατάφερε να αυξήσει την ισχύ και τη ροπή στους 450 ίππους και στα 530 Nm αντίστοιχα. Έτσι ωφελήθηκαν οι επιδόσεις με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται εντός μόλις 3,9 δευτ. και την τελική ταχύτητα να αγγίζει πλέον τα 270 χλμ./ώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ABT Sportsline κατάφερε να προσφέρει στο Formentor VZ5 ταχύτερη επιτάχυνση ακόμα και από τη «βασική» Porsche 911 Carrera (0-100 χλμ./ώρα σε 4,2 δευτ.). Στο αισθητικό κομμάτι τώρα, η ABT Sportsline περιορίστηκε στην τοποθέτηση νέων μαύρων γυαλιστερών ζαντών 20 ή 21 ιντσών.

Εξακολουθεί βέβαια να διαθέτει ματ μαύρο περίγραμμα στη μάσκα, carbon υλικό στο εμπρός splitter και στον πίσω διαχύτη και απόσταση αμαξώματος από το έδαφος χαμηλότερη κατά 10 χλστ. Τέλος, να πούμε ότι η ABT Sportsline αναλαμβάνει την περιποίηση και του μικρότερου δίλιτρου τετρακύλινδρου TSI κινητήρα, τον οποίο φτάνει στους 370 ίππους.