Τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το οκτάμηνο και τον Αύγουστο καθώς και τον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών στα ελληνικά ξενοδοχεία τον προηγούμενο μήνα, καταγράφει το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του ίδιου διαστήματος 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4% ή κατά 1,9 εκατ. αφίξεις. Τον Αύγουστο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 199 χιλ.(+5%).
Στο οκτάμηνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2 εκατ.(+32,4%). Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 290 χιλ.(+21,4%). Aνοδικά κινήθηκαν στις περισσότερες γεωγραφικές ενότητες της χώρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις με εξαίρεση τις Κυκλάδες όπου καταγράφηκαν 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 75 χιλ.(-6,8%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Αύξηση και στις αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφηκαν 5,9 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 4,9 εκατ. του ίδιου διαστήματος του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,8% ή κατά 1 εκατ. αφίξεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν επίσης 1 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση κατά 108 χιλ.(+11,8%).
Εκτοξεύθηκαν οι οδικές αφίξεις
Στο οκτάμηνο καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 5,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% ή κατά 2 εκατ. Τον Αύγουστο οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 404 χιλ.(+22,7%). Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά 1,3 εκατ.(+60,4%) ενώ καταγράφηκαν 3,4 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 315 χιλ.(+67%) με 785 χιλ. οδικές αφίξεις. Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 254 χιλ.(+12,1%) καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν 2,3 εκατ. ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανήλθε σε 188 χιλ.(+18,8%) με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,2 εκατ.
Στην κορυφή η Ελλάδα στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων
Τον Αύγουστο, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων με 86%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ιταλία με 84% και στην τρίτη θέση η Ισπανία και η Κύπρος με 83% αντίστοιχα. Ακολούθησε η Τουρκία με 82% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78%.
Επίσης, στο Στατιστικό Δελτίο καταγράφονται και οι επιμέρους δείκτες (σχέση ποιότητας-τιμής, δωμάτιο, εξυπηρέτηση, καθαριότητα, τοποθεσία και φαγητό-ποτό) της Ελλάδας και των ανταγωνιστών της για τον Αύγουστο.
Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 88% και ακολούθησαν η Κύπρος με 87% και η Ελλάδα με 86%. Στην τέταρτη θέση κατατάχθηκαν η Ισπανία και η Ιταλία με 81% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 75%.
Στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ιταλία με 88%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 85% και ακολούθησαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία με 84% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 73%.
Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα με 91% και ακολούθησε η Τουρκία με 89% Ακολούθησαν η Κύπρος και η Ισπανία με 88% αντίστοιχα και η Ιταλία με 87% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 79%.
Στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση κατατάχθηκαν η Κύπρος με 94%, στη δεύτερη θέση η Ιταλία με 93% και ακολούθησαν η Τουρκία με 90%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα με 89% και ακολούθησε η Ισπανία με 87% ενώ στην τελευταία θέση κατατάχθηκε η Γαλλία με 79%.
Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρέθηκαν η Κύπρος και η Τουρκία με 91% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα με 90% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Ιταλία με 89%.
Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση κατατάχθηκαν η Ελλάδα και η Τουρκία με 85%. Ακολούθησαν η Κύπρος με 84%, η Ιταλία με 82% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Ισπανία με 81%.
Δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων Μυκόνου-Σαντορίνης και ανταγωνιστικών «premium» προορισμών
Επίσης, στο Στατιστικό Δελτίο αποτυπώνεται ο γενικός δείκτης ικανοποίησης της Σαντορίνης, της Μυκόνου και των ανταγωνιστικών «premium» προορισμών για τον Αύγουστο.
Η Μύκονος κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (90%) έναντι όλων των προορισμών. Ακολούθησαν η Σαντορίνη με 89%, το Σαιν Τροπέ και η Σαρδηνία με 85% και η Ίμπιζα με 83%.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους Δείκτες στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρέθηκε η Σαντορίνη με 94% και ακολούθησαν η Μύκονος με 93% και το Σαιντ Τροπέ και η Σαρδηνία με 83% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση κατατάχθηκε η Ίμπιζα με 82%