Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατά την ομιλία στο εφετινό CEO Initiative Forum, όπου υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία δεν έχει αποκλείσει τίποτα «και όλα είναι πιθανά, διότι ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας».

«Βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε για όσο χρειαστεί», αλλά καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη», είπε αρχικά.

«Σε έναν χρόνο, έχουν πενταπλασιασθεί οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. άνοδος ΑΕΠ, ιστορικό επίπεδο επενδύσεων και εξαγωγών, συρρίκνωση ανεργίας), ωστόσο, υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού», σύμφωνα με τον κ. Υπουργό.

Όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται στο επίπεδο του 10% εφέτος και την περιοχή του 5% το 2023 και σημείωσε ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

Παράλληλα, υπάρχουν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι επερχόμενοι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη. Για όλα αυτά ανέφερε πως «απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα».

Προσθέτως, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, ανέφερε πέντε προϋποθέσεις για την απόκτηση της βαθμίδας, όπως π.χ. η συνεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Ακόμη, εντόπισε ότι εφέτος προσδοκάται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.7% του ΑΕΠ και το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0.7% του ΑΕΠ, ενώ, θα μειωθεί μεν το 2023 σε σύγκριση με εφέτος, αλλά θα είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εν κατακλείδι, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα «υπό την προϋπόθεση ότι δε θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό».

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε ότι «στο εξωτερικό, πιστεύουν πως η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί αξιόπιστη πολιτική, παρά την προεκλογική χρονιά, το 2023».

Διαβάστε ακόμη: