Για μια ακόμη φορά η ΕΕ μεταβάλλεται σε …Πυθία και βγάζει χρησμούς για τις πληρωμές των κρατών μελών της προς τη Ρωσία, για το φυσικό αέριο.

Είναι φανερό πως οι εσωτερικές αντιθέσεις, τα εθνικά συμφέροντα και οι διαφορές μεταξύ κρατών μελών, εμποδίζουν τις Βρυξέλλες στη λήψη ενιαίας απόφασης που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των μελών της ΕΕ.

Στην ΕΕ και στην Ελλάδα φυσικά υπάρχει όμως και το μείζον θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και η επίπτωση που έχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Επίσης και σε αυτό τον τομέα η ΕΕ εμφανίστηκε δια της Επιτρόπου Κάντρι Σίμπσον μάλλον εντελώς απροετοίμαστη να προτείνει λύσεις, συνεπώς τα κράτη μέλη θα δράσουν κατά μόνας, όπως έχει ήδη προαναγγείλει για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος κα Κάντρι Σίμσον είπε πως «οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές» άρα η ΕΕ τις απαγορεύει τυπικά.

Όταν όμως οι περισσότερες εταιρείες της ΕΕ που εισάγουν ρωσικό αέριο, μεταξύ αυτών και η ΔΕΠΑ, αρχίσουν να πληρώνουν με το σύστημα GAZPROMBANK (δηλαδή πληρωμή της Τράπεζας σε ευρώ και μετατροπή του ευρωπαϊκού νομίσματος σε ρούβλια από τους ρώσους για πληρωμή της GAZPROM) τότε τι θα κάνει η ΕΕ και η κα Σίμπσον;

Εδώ η Κομισιόν απαντήσεις δεν δίνει και παραπέμπει σε «νεότερη ειδοποίηση».

Πριν λίγες ημέρες και ενόσω εμείς εδώ στην Ελλάδα απολαμβάναμε τον οβελία, η Κομισιόν προσπάθησε με έγγραφό της να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με αποτέλεσμα να τα μπερδέψει ακόμη περισσότερο!

Στο …υποτιθέμενο διευκρινιστικό έγγραφο, η Κομισιόν συστήνει στις εταιρείες της ΕΕ, προτού προχωρήσουν σε πληρωμές, να κάνουν ξεκάθαρη δήλωση στους ρώσους πως θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank και όχι όταν αυτά τα …ευρω-δολάρια μετατρέπονται σε ρούβλια από τη ρωσική τράπεζα.

Μια διευκρίνιση μάλλον άχρηστη για τους ρώσους, αφού θα προσποιηθούν πως δεν την είδαν και θα δίνουν εξοφλητικό στις ευρωπαϊκές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΠΑ, μόνον όταν η ρωσική τράπεζα πληρώσει σε ρούβλια τη GAZPROM.

Τί θα κάνουν τότε οι εταιρίες-πελάτες; Δεν θα αναγνωρίσουν την εξόφλησή τους και θα θεωρήσουν άκυρη τη συναλλαγή; Θα γίνει τότε …μύλος Βρυξελλών.

Μάλιστα όπως αποκάλυψαν οι FT πολύ μεγάλες εταιρίες-πελάτες των ρώσων, όπως η αυστριακή OMV, η γερμανική Uniper και η ιταλική EΝΙ, άνοιξαν ήδη λογαριασμούς στη GAZPROMBANK.

Εκτός εάν η κα Σίμπσον απαγορεύσει το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών, αλλά πιστεύει κανείς ότι ένας κολοσσός όπως η ΕΝΙ θα δώσει λογαριασμό στην Ιρλανδή Επίτροπο;

«Οι λογικοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες θέλουν να καταφέρουν ένα συμβιβασμό, ώστε να συνεχίσουν οι εταιρείες να εισάγουν ρωσικό αέριο, τηρώντας το διάταγμα Πούτιν, αλλά παράλληλα χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις» μας λέει έμπειρος έλληνας των Βρυξελλών.

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο δηλαδή, αφού η Κομισιόν αδυνατεί να επιβάλει κοινή στάση, δηλαδή άρνηση του ρωσικού τελεσιγράφου αφού αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της ΕΕ.

«Οπότε, η Κομισιόν παριστάνει το …Βαρουφάκη και αφήνει το θέμα στη σφαίρα της δημιουργικής ασάφειας» προσθέτει ο έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν.

Σε ότι αφορά στα …σχιζοφρενικά τιμολόγια ενέργειας που πληρώνουν οι δύστυχοι καταναλωτές, η …καταπληκτική Κομισιόν απαντά στις ανησυχίες για τις τιμές μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η οποία προβλέπει μόνο μεσο-μακροπρόθεσμες ενέργειες και αλυσιτελή μέτρα για το ζοφερό παρόν, δηλαδή πάλι τίποτα μέσα από το τίποτα!.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τη δική του επίπτωση και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τις οδηγίες και να προτείνουμε επιπλέον βήματα» είπε η κα Σίμπσον παραπέμποντας στα τέλη Μαΐου, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Εκεί οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης κατά το πρότυπο της κρίσης της πανδημίας, όπως άλλωστε ζητούν έντονα οι χώρες του νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ελλάδα μετά τη διακοπή παροχής στη Βουλγαρία

Κυρώσεις στη Ρωσία και για το πετρέλαιο!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, μάλλον εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αν οι 27 συνεννοηθούν και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.Επίσης, το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, ανέφερε.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.