Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, επιτρέποντάς της να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται προληπτική, καθώς η εταιρεία αναμένει σαφείς οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το εάν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Αλλά οι προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Μόσχα εμφανίζουν «ρωγμές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων πληρωμής. Η Uniper SE, ένας τεράστιος Γερμανός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Αρκετά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για σαφέστερη καθοδήγηση από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.