Η Gazprombank JSC έχει ως τώρα αποφύγει τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου υποδεικνύει το λόγο.

Η πρόσφατη απόφαση του Ρώσου Προέδρου εδραιώνει το ρόλο της Gazprombank στην παροχή ενέργειας προς χώρες όπως Γερμανία και Ιταλία, ενώ προστατεύει την τρίτη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα από τις κυρώσεις της Δύσης.

Επτά ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δύο σημαντικές απουσίες: η Sberbank των 100 εκατομμυρίων πελατών και η Gazprombank των 5 εκατομμυρίων.

Οι δυτικοί ρυθμιστές είχαν αποφασίσει να μη συμπεριλάβουν την τελευταία στις κυρώσεις έτσι ώστε να προστατεύσουν την εύνομη πρόσβαση στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. 

Το πλάνο του Πούτιν ενδέχεται να αποτελέσει λύση για τη Ρωσία.

Σημειωτέον πως παρά την πρόσφατη εφαρμογή κυρώσεων προς τη Gazprombank εκ μέρους της Βρετανίας, η χώρα εισάγει μόλις το 4% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 50% στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Katja Yafimava του Oxford Institute for Energy Studies, το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου ενδέχεται να είναι πως «εφ’ όσον η Gazprombank δεν συμπεριληφθεί στις κυρώσεις, τότε η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα συνεχιστεί κανονικά».