Τα αιτήματα για πληρωμές σε ρούβλια καταφθάνουν από το πρωί στις εταιρείες-πελάτες της Gazprom σε όλη την Ευρώπη, σημειώνουν πληροφορίες.

Η δανέζικη Orsted ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε ένα αίτημα από την Gazprom Export «να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Δεν σκοπεύουμε να πληρώνουμε σε ρούβλια», ανέφερε η ανακοίνωση της δανέζικης εταιρείας.

Η αρχή της αβεβαιότητας

Μετά τα πρώτα «όχι» μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, σε σχέση με το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.

Θα περιμένει μέρες ή εβδομάδες για την απάντησή τους, ή άμεσα θα προχωρήσει σε διακοπή της τροφοδοσίας;

Το αίτημα που αποστέλλει η Gazprom ζητά την εφαρμογή του διατάγματος και ειδικότερα:

  • Η Gazprombank να γίνεται ο ενδιάμεσος στις συναλλαγές φυσικού αερίου.
  • Η εταιρεία-πελάτης να δημιουργήσει δύο δικούς της λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.
  • Η εταιρεία να μεταφέρει ξένο νόμισμα στον έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγοράζει ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή φυσικού αερίου και θα τα μεταφέρει στον άλλο λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι η Gazprombank δεν είναι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες που έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα SWIFT.

Τι ζητά η Κομισιόν

Μήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με τη Ρωσία για πληρωμές σε ευρώ και δολάρια ότι δεν θα πρέπει να δεχθούν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν σε ρούβλια, έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα συμφωνηθέντα συμβόλαια θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζει ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να δεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ θα ανταποκριθεί με ενιαίο μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πότε θα κλείσει η στρόφιγγα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να τονίσει ότι πληρωμές σε ρούβλια στις οποίες επιμένει η Ρωσία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα επηρεάσουν τους διακανονισμούς που λήγουν στα τέλη Απριλίου και το Μάιο και η Ρωσία δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Παρασκευή.

Πλέον το θέμα είναι πόσο σύντομα θα αντιδράσει η Ρωσία και πότε θα εφαρμόσει το διάταγμα διακόπτοντας την τροφοδοσία.

Το πιθανότερο σενάριο είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου η στρόφιγγα να έχει κλείσει.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η πολιτική Πούτιν, εκτός από τους φανερούς οικονομικούς λόγους, επιδιώκει να κλιμακώσει τον οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, πιέζοντάς την στο αδύναμο σημείο της: την ποιότητα ζωής, με στόχο να διχάσει και να σπάσει το μέτωπο εναντίον της.

Στην Ελλάδα οι αρμόδιες Αρχές επισπεύδουν με διαδικασίες κατεπείγοντος για τα εναλλακτικά σενάρια για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου.

Για την Ευρώπη, που σε ποσοστό 40% προμηθεύεται αέριο από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα και σταματήσουν πλήρως οι ροές φυσικού αερίου δεν θα είναι δυνατό να υποκατασταθούν βραχυπρόθεσμα οι ποσότητες.

Τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθούν άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να διαχειριστούν τα επαπειλούμενα μπλακ άουτ.

Τι σημαίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε μια κατάσταση ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας θα μπει σταδιακά όλη η Ευρώπη αν αποφασίσει ο Πούτιν να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε όποιον δεν πληρώσει σε ρούβλια.

Δεν επαρκούν οι άλλες πηγές ενέργειας για να καλύψουν το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο και έτσι αργά ή γρήγορα θα μπουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Σε προτεραιότητα θα τεθεί η διασφάλιση επάρκειας του κάθε εθνικού συστήματος, οι εξαγωγές θα περικοπούν.

Θα τεθούν εκτός λειτουργίας μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για να εξοικονομηθούν φορτία για την ηλεκτροδότηση οικιακών καταναλωτών, δημοσίων υπηρεσιών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων.

Τα εθνικά καύσιμα, «καθαρά και βρώμικα», θα χρησιμοποιηθούν όλα για να στηρίξουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κυνήγι των φορτίων θα εκτοξεύσει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην Ελλάδα για το επόμενο δίμηνο έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από φορτία LNG.

Η ΔΕΠΑ έχει διασφαλίσει δύο επιπλέον φορτία LNG που σε συνδυασμό με το αζέρικο αέριο που μπαίνει από τον TAP μπορεί να στηρίξουν το σύστημα για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου που τα φορτία είναι χαμηλά.