Τη δική τους εκτίμηση τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για τον τρόπο διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς σκιαγράφησαν μέσα στην εβδομάδα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Μεγάλου.

Μετά τις τρεις επιτυχημένες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία τις τελευταίες εβδομάδες σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα άνοιξε, όπως είναι φυσικό, η όρεξη της εγχώριας αγοράς και άπαντες πλέον αναζητούν τα χρονικά παράθυρα για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες.

Οι δύο τραπεζίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες και με διάφορες αφορμές αμφότεροι «άδραξαν» την ευκαιρία και αναφέρθηκαν στην επικείμενη έξοδο του Δημοσίου από τις δύο τράπεζες, δίνοντας ένα περίγραμμα των επόμενων κινήσεων.

Το φθινόπωρο του 2024 η επόμενη συναλλαγή της ΕΤΕ

«Ελπίζω σύντομα να είμαστε πάλι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, χτυπώντας στις αρχές της εβδομάδας το «καμπανάκι» του ΧΑ, αναφερόμενος, ουσιαστικά, στο πακέτο των μετοχών που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο (18,39%) στην ΕΤΕ.

Όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις καταλήγουν πως το επόμενο πακέτο μετοχών της ΕΤΕ θα διατεθεί προς πώληση πιθανότατα το φθινόπωρο του 2024.

«Υπάρχει μία περίοδος, βάσει της οποίας δεν μπορεί να γίνει άλλη συναλλαγή, ενώ ως γνωστόν ο βίος του ΤΧΣ εκπνέει το 2025. Προφανώς, και κάπου μεταξύ αυτών των δύο χρονικών οροσήμων θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΧΣ», σχολίασε ο κ. Μυλωνάς αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δεύτερης συναλλαγής για την ίδια τράπεζα μέσα σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται ότι οι όποιες κινήσεις από πλευράς του ΤΧΣ για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να αναμένονται μετά και τον προσεχή Μάιο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι να μη χαθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, δείχνοντας ως πιθανότερη ημερομηνία το φθινόπωρο του 2024.

Εφικτή η πώληση με τη μία του 27% της Τράπεζας Πειραιώς

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε εφικτή την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα (27%), επισημαίνοντας ότι η διοίκηση προετοιμάζει ήδη το έδαφος έτσι ώστε –όποτε κι αν αποφασιστεί να «τρέξει» η συναλλαγή– το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.

«Με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και σε δεύτερο λόγο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εκτιμώ ότι είναι απόλυτα εφικτό να πουληθεί όλο το ποσοστό του Ταμείου στην Τράπεζα Πειραιώς στην καλύτερη δυνατή τιμή και μάλιστα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία είμαστε πολύ κοντά στα 3,2 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που είχαμε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η ΑΜΚ του 2021 που έγινε για τον ίδιο αριθμό μετοχών είχε τιμολογηθεί στο 1,15 ευρώ/μετοχή. «Νομίζω ότι θα έχουμε ανάλογη επιτυχία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς τους επενδυτές – όποτε και αν γίνει – θα είναι ελκυστική, αφού βρίσκεται στο 0,62 με 0,63 book value, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 0,80 με 0,90, στο επίπεδο, δηλαδή, που βρίσκεται η Eurobank.

Η μυστική συμφωνία του Χρήστου Μεγάλου με τα funds

Ανοικτό το ενδεχόμενο για cornerstone επενδυτή

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης cornerstone επενδυτή στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου απάντησε πως το μέλλον δεν μπορεί να προδιαγραφεί.

«Η Rothchild έχει περιγράψει μία πολύ μεγάλη γκάμα διάθεσης μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι απόφαση του Ταμείου», σημείωσε, για να προσθέσει: «Το δικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε τις καταλληλότερες συνθήκες, έτσι ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, όπως με την ΕΤΕ. Δίνουμε, λοιπόν, μεγάλη σημασία στη διαχείριση του 4ου τριμήνου, τα αποτελέσματα του οποίου φαίνεται ότι θα είναι εξίσου καλά με αυτά του 3ου, με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τον μέτοχο».

Όσον αφορά στις αποεπενδύσεις Alpha Bank και ΕΤΕ που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μεγάλου τις χαρακτήρισε ως μεγάλες επιτυχίες που βοηθούν το τραπεζικό σύστημα συνολικά.

«Στην περίπτωση της ΕΤΕ, για παράδειγμα, είναι αρκετοί επενδυτές που κατά καιρούς είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά. Και είναι πολύ καλό που τους βλέπουμε να επανατοποθετούνται. Η Ελλάδα περνάει από όλους τους οίκους σε επενδυτική βαθμίδα και εάν περάσει στον ΜSCI, τότε θα δούμε και μερικούς ακόμα να έρχονται. Επομένως, όλοι αυτοί που ήρθαν στην ΕΤΕ είναι good news για όλους» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η Santader και το μοντέλο Alpha Bank

Τις τελευταίες ημέρες πάντως κυκλοφόρησε στην αγορά η πληροφορία που θέλει τον Χ. Μεγάλου να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα – πριν το τέλος του χρόνου – στη διάθεση του 12%, αλλά η εορταστική περίοδο στην οποία εισέρχονται πλέον οι αγορές αποτέλεσε τροχοπέδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς βαδίζει με ορίζοντα Μαρτίου 2024, εκτός κι αν ο Χ. Μεγάλου βρει ευκαιρία τύπου Αlpha Bank ιδανικά κάποια ξένη τράπεζα ή έστω κάποιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό οργανισμό που θα προσφερθεί να αγοράσει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αυτή την περίπτωση τα κεφάλαια έρχονται από έναν επενδυτή οπότε και η συναλλαγή μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Επιπλέον, τονίζουν οι ίδιες πηγές εάν ο αγοραστής φέρει και «βαρύ» όνομα προφανώς και η Κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα της. Στο ερώτημα εάν έχει ακουστεί κάποιος δυνητικά ενδιαφερόμενος για την Τράπεζα Πειραιώς, στην αγορά απαντούν με νόημα ότι η Santader δεν έχει κρύψει τα σχέδια επέκτασής της ενώ και ο Μεγάλου φημίζεται για τις ικανότητες στο investment banking, διατηρώντας παράλληλα άριστες σχέσεις με την ηγεσία του ΤΧΣ.

Πυρ και μανία στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ξηρουχάκη - Πνέουν τα μένεα γιατί ο CEO του ΤΧΣ έσπευσε δύο βδομάδες πριν τις εκλογές να ανακοινώσει σχέδιο αποεπένδυσης στις τράπεζες όταν ο Τσίπρας αναφέρεται σε δημόσιο πυλώνα!

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, τονίζει ότι το Ταμείο θα έχει την εισήγηση του συμβούλου για τη χρονική περίοδο, αλλά και το ύψος της διάθεσης των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς προς τα στα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, να λάβει τις αποφάσεις του.

Κομβικός είναι ωστόσο και ο ρόλος που έχει στη διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Κύκλοι που συνομιλούν μαζί τους τονίζουν ότι η Κυβέρνηση για την Εθνική Τράπεζα δεν επιθυμεί να κινηθούν οι διαδικασίες πριν το επόμενο φθινόπωρο καθώς το Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει όσο περισσότερο τον έλεγχο σε μία τουλάχιστον τράπεζα, ενώ σε ότι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Πατέλης βλέπει δύο ενδεχόμενα: είτε να πωληθεί ένα ποσοστό μεταξύ 12% έως 17% έτσι ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει ποσοστό πέριξ του 10% έως 15% είτε εάν οι αγορές είναι εξαιρετικές τον Μάρτιο τότε να πουληθεί ολόκληρο το ποσοστό του 27%.

Διαβάστε ακόμη: