Τα λογιστικά μεγάλα κέρδη των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, “όμορφα καίγονται” στο Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά, σε συνέχεια της κακής πορείας αποδόσεων που είχε κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση με άλλες αγορές.

Είναι βέβαιο ότι οι ξένοι θεσμικοί αποτελούν κατά κόρον το μεγαλύτερο κύμα πωλητών, καθώς είχαν τοποθετηθεί έγκαιρα και σε πολύ χαμηλές τιμές στα ισχυρότερα χαρτιά και στις τράπεζες και φυσιολογικά, όσο και αν μας ξενίζει, καρπώνονται τα κέρδη τους.

Από το Radar σας έχουμε αναφέρει ακόμα και ονόματα ξένων θεσμικών, όπως της Goldman Sachs, Helicon και προειδοποιήσει ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί το ξεφόρτωμα, καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο “απόθεμα” τίτλων προς ρευστοποίηση.

Αυτό, όμως, που συνήθως διαφεύγει της προσοχής των περισσοτέρων είναι ότι οι ξένοι έχουν αυστηρές αρχές για το πότε και πόσο αριθμό μετοχών ρευστοποιούν, με στόχο να μην προκληθεί πανικός στην αγορά και ντόμινο απωλειών και στις μετοχές που βγάζουν προς πώληση, αλλά και σε όσα χαρτιά δεν είχαν ή δεν έχουν ξεκινήσει σε κάποια δεδομένη στιγμή να ρευστοποιούν.

Αυτό το διάστημα φαίνεται καθαρά ότι αγοραστές δεν υπάρχουν, οι πωλητές κυριαρχούν κατά κράτος και η πτώση δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία μετοχή χωρίς απώλειες.

Στο ίδιο διάστημα των τελευταίων ημερών, ο τζίρος της αγοράς έχει βυθιστεί, χθες μετά βίας ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 10 εκατ. ήταν η αξία των πακέτων, που μάλιστα έγιναν και νωρίς.

Ουσιαστικά, όσοι έμειναν μέσα, διστάζουν να ξεπουλήσουν, έχοντας υποστεί ήδη μεγάλες απώλειες και αναμένουν ανοδικό γύρισμα κάποια στιγμή της αγοράς. Από την άλλη, οι αγοραστές, βλέποντας ότι η πτώση γενικεύεται, διστάζουν και αυτοί να τοποθετηθούν, γιατί αναμένουν περαιτέρω πτώση και αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων δίνουν και μία άλλη διάσταση στη πτώση του ΧΑ, αναφέροντας ότι από τη μία ο Οκτώβριος συνήθως είναι κακός μήνας και από την άλλη καταθέτοντας την άποψη ότι οι ξένοι διαχειριστές θέλουν να εξασφαλίσουν τα ισχυρά μπόνους τους από τις αποδόσεις που πέτυχαν στην ελληνική αγορά, τα οποία παραδοσιακά έπαιρναν τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο.

Και αυτό γιατί αναμένουν κακή πορεία των χρηματιστηριακών αγορών εν γένει μέχρι το τέλος του έτους, λόγω επιδείνωσης των οικονομιών, από την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τη μείωση της ζήτησης λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών βασικών αγαθών, αλλά και από τα φαινόμενα ύφεσης και αναταραχών σε επίπεδο εθνικών οικονομιών και όχι μόνο με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ελπίδες ανάκαμψης σε σταθερές βάσεις της αγοράς είναι περιορισμένες επί του παρόντος, με μόνη ίσως ελπίδα, την μερική έστω ενεργοποίηση αγορών, καθώς οι τιμές σε πολλές μετοχές που στήριξαν για μήνες την άνοδο του ΧΑ, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά τους επίπεδα και πιθανόν για κάποια χαρτοφυλάκια να φαντάζουν πλέον δελεαστικά .

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρατήρηση-διαπίστωση τραπεζικού παράγοντα ότι “έχουν σιγήσει οι θετικές εκθέσεις για ισχυρά χαρτιά της αγοράς, όπως οι τράπεζες και άλλα blue chips”, γεγονός που κάτι σημαίνει. Και ότι, κατά τη γνώμη του, “δεν θα αργήσουν να επανέλθουν με αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι”. Μακάρι…

Διαβάστε ακόμη: