Με “στάση αναμονής” ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους τόσο στις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και κυρίως στις τράπεζες όσο και στο εξωτερικό με την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αποφύγει μετά τη προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,09% στις 1.341 μονάδες λίγο μετά τις 11.00 ώρα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται επίσης σε θετικό έδαφος.

Οι επενδυτές προχωρούν σε αποκόμιση κερδών από τις τράπεζες που πραγματοποίησαν ένα σημαντικό ράλι το προηγούμενο διάστημα. Στο ταμπλό η Alpha Bank υποχωρεί 0,29%, η Εθνική κινείται χαμηλότερα κατά 0,87%, η Eurobank 0,60% και η Πειραιώς 0,06%.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Οι αρχικές σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) είναι στο 5%.  Ανάδοχοι είναι οι BofA, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και UBS.

Από την ευρύτερη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο σημειώνει στο ταμπλό η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 1,33%, η Βιοχάλκο 1,50%, η Ελλάκτωρ 1,37% και η Coca Cola 0,74%. Σε αρνητική τροχιά κινούτναι αυτή την ώρα οι μετοχές των ΕΛΠΕ κατά 0,28%, Lamda Development κατά 0,14%, Μότορ Οιλ 0,16%, ΟΠΑΠ 0,13% και ΟΤΕ 0,46%.

Διαβάστε ακόμη: