Με τον κλάδο της πληροφορικής να λειτουργεί ως «καύσιμο» μετά το deal Epsilon Net – General Atlantic, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε ρότα κερδών σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, «απορροφώντας» εξ ολοκλήρου τις χθεσινές (25/4) εισαγόμενες πιέσεις.
Ευθυγραμμίστηκε με τη θετική αύρα των διεθνών αγορών και με ανοδική «σύμπλευση» όλων των κλαδικών δεικτών, «χτύπησε» νέο ρεκόρ 13ετίας, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας. Συνοδεύθηκε, δε, από νέα «έκρηξη» του τζίρου, σχεδόν στα 150 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ισχυρή ενίσχυση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που επωφελήθηκε της υπεραπόδοσης της Epsilon Net.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, το… φλερτ με τις 1.450 μονάδες απέφερε καρπούς αυτή το φορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 19,79 μονάδες ή 1,38% και έκλεισε στις 1.454,98 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος 16,29 μονάδων, δηλαδή μεταξύ των 1.438,80 (χαμηλό ημέρας) και των 1.455,09 μονάδων (υψηλό ημέρας). Παρελθόν αποτελεί το προχθεσινό πολυετές υψηλό των 1.448,70 μονάδων (σε όρους κλεισίματος).
Σε επίπεδο εβδομάδας το Χρηματιστήριο «αναρριχήθηκε» κατά 62,36 μονάδες ή +4,48% (σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής στις 1.392,62 μονάδες) και από τις αρχές του 2024 η επίδοση ανέρχεται πλέον στο +12,51%.
Φετινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ παραμένουν οι 1.462,68 μονάδες (24/4), ενώ αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο αποτελούν οι 1.469,03 μονάδες (15 Απριλίου 2011). Επιπλέον, το Χ.Α. «τρέχει» ένα θετικό 7 στα 8 από το χαμηλό διμήνου των 1.357,30 μονάδων, με τη σωρευτική άνοδο από τις 16 Απριλίου να είναι της τάξεως των 97,68 μονάδων, ήτοι +7,2%.
Κατά την επιστροφή της μετά τη μονοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης, η Epsilon Net «λόκαρε» σήμερα στα 12 ευρώ, που είναι και η τιμή της δημόσιας προσφοράς, ενώ ο τζίρος «εκτοξεύθηκε» πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ράλι της μετοχής έδωσε ώθηση και σε άλλους «παίκτες» του κλάδου, όπως η Quest Holdings, η Ίλυδα, η Intertech, η Quality & Reliability, αλλά και το δίδυμο Performance Technologies – Real Consulting που διαπραγματεύονται -προς το παρόν- στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
Τεχνολογικό ράλι και στο εξωτερικό
Ο τομέας της τεχνολογίας ήταν αρωγός και για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα ισχυρά μεγέθη α’ τριμήνου της Microsoft και της Alphabet έδωσαν το έναυσμα για αντεπίθεση των αγοραστών στη Wall Street. Ήδη από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, ο Nasdaq «σκαρφαλώνει πάνω από +1,5% και ακολουθούν στο ίδιο μοτίβο ο Dow Jones και ο S&P 500.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να καταγράφουν ισχυρή άνοδο. Πρόσω ολοταχώς για νέο ιστορικό υψηλό ο βρετανικός FTSE 100. Όσο για την Ασία-Ωκεανία «ανηφόρισαν» στο +2% οι δείκτες σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα, σε αντίθεση με την Αυστραλία που διολίσθησε -1,4%.
Τα βλέμματα σε Epsilon Net και αποτελέσματα
Όλα τα «φώτα» έχουν πέσει πάνω στην Epsilon Net, η οποία αλλάζει τον εγχώριο «χάρτη» της πληροφορικής μέσω της συμφωνίας της με το αμερικανικό fund General Atlantic. Οι «ψίθυροι» για το deal είχαν αρχίσει εδώ και μέρες, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να θέτει τη μετοχή της Epsilon Net σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Κάτι που έγινε χθες το απόγευμα, όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της εισηγμένης να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο. Η «συμμαχία» του βασικού μετόχου Ιωάννη Μίχου (κατέχει το 55,42%), της Εθνικής Τράπεζας (7,5%) και της General Atlantic αποφάσισε να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το υπόλοιπο 37,08% που δεν κατέχουν. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο υπολογίζεται συνολικά σε 241,17 εκατ. ευρώ. Πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης, η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net διαμορφωνόταν στα 547,42 εκατ. ευρώ (τιμή μετοχής στα 10,1 ευρώ στις 24/4) και πλέον «εκτινάσσεται» στα 650,4 εκατ. ευρώ.
Με πληθώρα ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2023 ολοκληρώνεται το πενθήμερο, με την Τεχνική Ολυμπιακή και την ΑΒΑΞ να ξεχωρίζουν από τις εισηγμένες που δημοσιεύουν σήμερα (26/4) τις οικονομικές τους καταστάσεις. Μάλιστα, η δεύτερη παρουσίασε διψήφια αύξηση στον κύκλο εργασιών, καθώς και νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστό της, το οποίο ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2023. Την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε μεταξύ άλλων την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο πεδίο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, προηγείται τη Μ. Δευτέρα (29/4) ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και ακολουθούν τη Μ. Τρίτη (30/4) η Τράπεζα Πειραιώς και τη Μ. Τετάρτης (1/5) η Εθνική.